Γιάννης Μπέκας: Η εξειδίκευση στο βουβαλίσιο γάλα που έφερε την επιτυχία

Με τελικό στόχο να κάνει γνωστό το βουβαλίσιο γάλα, αλλά και να βοηθήσει στην αύξηση της κατανάλωσής του, ο Γιάννης Μπέκας από τη Θεσσαλονίκη, πήρε την απόφαση το 2005 να εξειδικευτεί στη μεταποίησή του, δημιουργώντας μια μεγάλη σειρά προϊόντων που ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, έχει καταφέρει να επαναφέρει στη μνήμη των μεγαλύτερων την αξία του βουβαλιού και μαθαίνει στους νεότερους την ιστορία του συγκεκριμένου ζώου. Έχει δημιουργήσει στη Σίνδο, μαζί με την οικογένειά του, μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βουβαλινών γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία φτάνουν στους καταναλωτές τόσο μέσα από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν μαγαζιά, όσο και μέσα από εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία με τα οποία συνεργάζεται.

Ο ίδιος, προερχόμενος από κτηνοτροφική οικογένεια και γνωρίζοντας ότι η βάση για να ξεκινήσει τη δραστηριότητα του είναι η εκπαίδευση, αποφοίτησε από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, καθώς και από το ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής της Λάρισας, παρακολούθησε μαθήματα τυροκομίας και ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να ολοκληρώσει την πρακτική του στον τομέα της τεχνητής σπερματέγχυσης. Επίσης, επειδή η γνώση δεν σταματά ποτέ, αποφάσισε στα 42 του χρόνια να ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων.

«Είχα επιλέξει από νωρίς να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα και γι’ αυτό εκπαιδεύτηκα, ήταν λοιπόν στοχευμένο και κατάφερα να αποκτήσω γνώσεις που με βοήθησαν να στήσω την επιχείρησή μου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Μπέκας. «Ως απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω την πρακτική μου στις ΗΠΑ. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να πάρω ιδέες και να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα».

Προώθηση προϊόντων

Η οικογένεια Μπέκα έχει δημιουργήσει μια σειρά διαφορετικών προϊόντων με το πέρασμα του χρόνου, πάντα με βάση το βουβαλίσιο γάλα. «Εκτός από το φρέσκο γάλα και το σοκολατούχο παράγουμε γιαούρτι, κεφίρ με γεύσεις και χωρίς, κρέμα βανίλια, σοκολάτα, καζάν ντιπί, ρυζόγαλο, φρέσκο βούτυρο. Επίσης, παράγουμε λευκό και κίτρινο τυρί, ενώ έχουμε δημιουργήσει και δύο τυριά ιταλικού τύπου, μοτσαρέλα και μπουράτα.

Τέλος, παράγουμε και παγωτό καϊμάκι, κράνμπερι, γιαούρτι και σοκολάτα», αναφέρει ο κ. Μπέκας. Όπως ο ίδιος τονίζει, ένας από τους μεγαλύτερους αγώνες που έχει δώσει η επιχείρησή του ήταν να συστήσει στο καταναλωτικό κοινό, και κυρίως στις νεότερες γενιές, το βουβαλίσιο γάλα και τα προϊόντα του. «Για να καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό επισκεφτήκαμε πολλές εκθέσεις για να μας γνωρίσει ο κόσμος, αλλά και για να τους ενημερώσουμε για το βουβαλίσιο γάλα, τις ιδιότητές του αλλά και για το ίδιο το βουβάλι. Εκτός από τις εκθέσεις, χρησιμοποιούμε πολύ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μας έχουν βοηθήσει στην άμεση επικοινωνία με το καταναλωτικό κοινό», τονίζει ο κ. Μπέκας.

Η αξία της εκπαίδευσης, ωστόσο, διακατέχει ολόκληρη την οικογένεια καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Μπέκας, «και τα δύο παιδιά μας έχουν τελειώσει την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ενώ συνεχίζουν τις σπουδές τους στη τεχνολογία τροφίμων και τη διοίκηση επιχειρήσεων, ώστε με τις κατάλληλες βάσεις να αναλάβουν την επιχείρηση».