Γιάννης Παλαμάρης: Ένα «6κροκο» αβγό που κερδίζει τις Κυκλάδες

Eνα διάστημα οκτώ μηνών ήταν αρκετό για τον αγρότη και πτηνοτρόφο Γιάννη Παλαμάρη, από τη Σύρο, να επεκταθεί από το χωριό του σε όλες τις Κυκλάδες και τη Θεσσαλονίκη, τοποθετώντας το αβγό του, με την επωνυμία «6κροκο», στα ράφια τοπικών μαγαζιών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Στα πρώτα του βήματα, ο Γιάννης κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός δύσκολου καταναλωτικού κοινού, των παιδιών. Η επιτυχία αυτή μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα στην τοπική κοινότητα της Σύρου, αυξάνοντας κατακόρυφα τη ζήτηση για τα αβγά του. «Ασχολούμαι με το αγροτικό επάγγελμα από 12 χρονών, καθώς είμαι η τρίτη γενιά στην οικογένειά μου, μετά από τον παππού μου και τον πατέρα μου. Είχαμε πάντοτε κότες στην οικογένεια αλλά πριν από οκτώ μήνες αποφάσισα να το εξελίξω επαγγελματικά.

Αφορμή ήταν η αποδοχή που είχε το αβγό μου στα μικρά παιδιά, ο οποίος ήταν και ένας από τους στόχους μου. Να δημιουργήσω, δηλαδή, ένα αβγό υψηλής ποιότητας, που θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών και θα το επιλέγουν επίσης για τη γεύση και τη φρεσκάδα του», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιάννης.

 

Από τους μικρούς καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Έτσι κι έγινε, λοιπόν, για τον Γιάννη, ο οποίος με τη βοήθεια, την υποστήριξη και την καθοδήγηση των δημόσιων υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης του νησιού έκανε τα επόμενα βήματα, αυξάνοντας τον αριθμό των πτηνών του για να μπορέσει να επεκτείνει περισσότερο τη δραστηριότητά του και να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Όπως εξηγεί, «οι καλές εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει το προϊόν οδήγησαν αρχικά στην τοποθέτησή του στα τοπικά μαγαζιά της Σύρου, ενώ μετά ενδιαφέρθηκαν και τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ του νησιού στις οποίες βρίσκεται αυτήν τη στιγμή τοποθετημένο το προϊόν». Με τη φήμη του να ξεπερνά τα τοπικά σύνορα της Σύρου, το αβγό του Γιάννη έχει φτάσει επίσης στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στην Τήνο, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη σε τοπικά μαγαζιά και παντοπωλεία, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει τη συνεργασία του και με καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τα παραπάνω, ο ίδιος συνεργάζεται με ζαχαροπλαστεία, αλλά και εστιατόρια του νησιού.

Εκτροφή

Για τον Γιάννη, η εκτροφή των πτηνών του δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ελευθέρα βοσκή. «Τα ζώα ανήκουν στο φυσικό περιβάλλον, από πολύ μικρός τις φρόντιζα και είχα συνειδητοποιήσει ότι, όταν τους δίνεις αγνές πρώτες ύλες και τις σέβεσαι, τότε θα σου δώσουν ένα εξαιρετικό προϊόν. Έτσι είχα μάθει από τους παππούδες μου και αυτό συνεχίζω και κάνω μέχρι σήμερα. Οι κότες μου εκτρέφονται ελεύθερες, μαζεύοντας ήλιο και καλύπτοντας τις διατροφικές τους ανάγκες με ζωοτροφές τις οποίες καλλιεργώ εγώ, γιατί είμαι παράλληλα και αγρότης», επισημαίνει ο ίδιος.

Εκτός από τα παραπάνω, ο Γιάννης για να διατηρήσει την ποιότητα των αβγών του, τα παραδίδει αυθημερόν στα καταστήματα που συνεργάζεται για να φτάσουν απευθείας στο τραπέζι του καταναλωτή. «Τόσο στη Σύρο όσο και στα άλλα νησιά, το προϊόν πηγαίνει αυθημερόν. Γι’ αυτό αναγράφεται και στην ετικέτα η ημερομηνία παραγωγής του αβγού και η ημερομηνία λήξης», εξηγεί.

Ο ίδιος τονίζει ότι για αυτά που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα σημαντικό ρόλο παίζει η υποστήριξη που έλαβε. «Στάθηκα τυχερός που στον δρόμο μου βρέθηκαν καταξιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι σεβάστηκαν το όραμά μου και είχαν υπομονή και θέληση να με βοηθήσουν και πίστεψαν σε εμένα. Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Σύρου γιατί με βοήθησαν πολύ». Αυτό που δεν ξεχνάει, όμως, είναι ότι η αγάπη του κόσμου και των επισκεπτών του νησιού έκανε σιγά σιγά το αβγό γνωστό.

«Αναδείχθηκα από τη Σύρο και την αγάπη του κόσμου στο νησί. Μας εμπιστεύτηκαν και μας έδειξαν ότι μας προτιμάνε και εμείς με τη σειρά μας δουλεύουμε σκληρά για να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την αγροτική μας επιχείρηση το επόμενο διάστημα», τονίζει ο Γιάννης.

Στα επόμενα σχέδια του Γιάννη είναι να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο και να επεκτείνει τις συνεργασίες τους με μαγαζιά σε περισσότερες περιοχές.