Γιάννης Πλούτος: Κτηνοτροφική εκπαίδευση από το λύκειο για επιτυχημένη πορεία στο αγροτικό επάγγελμα

Αποφασισμένος να συνεχίσει και να εξελίξει την οικογενειακή κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο Άδεντρο Θεσσαλονίκης, ο 17χρονος Γιάννης Πλούτος εξοπλίζεται με γνώσεις ήδη από το λύκειο. Ως μαθητής του ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ακολουθεί την κατεύθυνση της Ζωικής Παραγωγής, κάνοντας πρακτική στη δουλειά που έχει επιλέξει για το μέλλον του. «Επέλεξα το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ, γιατί είναι το μόνο ουσιαστικά στην Ελλάδα που έχει την κατεύθυνση που θέλω για να μάθω για τη δουλειά μου», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Γιάννης.

Με την οικογένειά του να διαθέτει αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ο 17χρονος επέλεξε από νωρίς το συγκεκριμένο επάγγελμα, καθώς, όπως εξηγεί, «στόχος μου είναι να συνεχίσω τη δουλειά της οικογένειάς μου. Είχα επιλέξει από πολύ μικρός να ακολουθήσω το συγκεκριμένο επάγγελμα, γιατί μεγάλωσα μέσα σε αυτό και το αγαπάω».

Τα μαθήματα της ζωικής παραγωγής

Από την ηλικία των 17 ετών, ο Γιάννης έχει ήδη μάθει να φτιάχνει το σωστό σιτηρέσιο για τα ζώα του, αφού στο ΕΠΑΛ διδάσκεται τόσο για τη διατροφή όσο και για την εκτροφή των ζώων. «Τα μαθήματα που εντάσσονται στην κατεύθυνση της ζωικής παραγωγής αφορούν, εκτός από τη διατροφή και την εκτροφή αγροτικών ζώων, τη μελισσοκομία και την υδατοκαλλιέργεια, ενώ κάνουμε πρακτική στο αγρόκτημα της σχολής, εκτρέφοντας κοτόπουλα και αγελάδες.

Έχω μάθει πώς να ταΐζω καλύτερα τα ζώα μου με σιτηρέσια που φτιάχνω εγώ ο ίδιος. Αυτό βοηθάει έναν κτηνοτρόφο να μειώσει το κόστος του, αφού δεν χρειάζεται κάποιον άλλον, αλλά και να γνωρίζει τι ακριβώς τρώνε τα ζώα του», εξηγεί ο ίδιος. Για τον Γιάννη είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι νέοι σήμερα να λάβουν σχετική εκπαίδευση πριν μπουν στο αγροτικό επάγγελμα. Όπως τονίζει, «είναι σημαντικό γιατί μπορεί να καθορίσει την πορεία τους και το μέλλον τους στο αγροτικό επάγγελμα, γιατί όσο μαθαίνουν τόσο μπορούν να εξελίσσονται».

Συνέχεια των σπουδών και εξέλιξη της εκμετάλλευσης

Θέλοντας να εμβαθύνει και να εκπαιδευτεί ακόμα περισσότερο στο αντικείμενο της δουλειάς του, ο Γιάννης θα συνεχίσει τις σπουδές του στο ΙΙΕΚ της ΑΓΣ, στο τμήμα ζωικής παραγωγής. Σκοπός του είναι μόλις αναλάβει την οικογενειακή κτηνοτροφική εκμετάλλευση, να την αναβαθμίσει με μηχανήματα για αυτόματο άρμεγμα και τάισμα.