Γιαούρτι Αρναίας: Με ονοματεπώνυμο και σήμα ποιότητας τοπικού προϊόντος

Πρεσβευτής ενός ιδιαίτερου τοπικού προϊόντος έγινε μια μονάδα παρασκευής παραδοσιακού γιαουρτιού, πρόβειου και αγελαδινού, στην Αρναία Χαλκιδικής. Ο ιδιοκτήτης της, Αντώνης Καραγιάννης, επενδύοντας στο μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησής του, που ήταν η αυθεντική, πατροπαράδοτη και υγιεινή συνταγή της μητέρας του, Αγγελικής, πέτυχε το γιαούρτι του να γίνει το σήμα κατατεθέν της περιοχής, στηριζόμενος, όπως λέει ο ίδιος, στην εξαιρετική ποιότητα των υλικών και κυρίως στην αυθεντικότητα της συνταγής.

Πρόσφατα, η Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη απένειμε στο προϊόν το σήμα ποιότητας «Τοπικό Προϊόν», επιβραβεύοντας, στην ουσία, την πολύχρονη και κοπιαστική διαδρομή των ανθρώπων που συμμετείχαν στην ανάδειξη και κατοχύρωσή του. «Η μητέρα μου ήταν φημισμένη κτηνοτρόφος στην περιοχή. Έφτιαχνε το γιαούρτι πατροπαράδοτα, αφού δεν υπήρχαν ανέσεις και σύγχρονοι εξοπλισμοί. Με το πέρασμα των ετών καταφέραμε να εξελίξουμε την παραγωγή, τη μια ημέρα 400-500 κιλά πρόβειο και την επόμενη ίδιες ποσότητες αγελαδινό και να διατηρήσουμε τη γεύση του», λέει ο κ. Καραγιάννης.

Γάλα

Το γάλα συλλέγεται σε καθημερινή βάση από ζώα που βόσκουν σε περιοχές natura και σε βοσκοτόπια του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Όρους. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, η γεμάτη, πλούσια και αυθεντική γεύση του οφείλεται στην αγάπη και στο μεράκι με τα οποία φτιάχνουν το προϊόν και κυρίως στις εξαιρετικές πρώτες ύλες. «Επειδή κατάγομαι από κτηνοτροφική οικογένεια, το γάλα το παίρνω από δικά μου πρόβατα. Τώρα, λόγω αυξημένων αναγκών, το συλλέγω μόνο από τοπικές μονάδες και έπειτα από λεπτομερή έλεγχο για να έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όταν λέμε γιαούρτι από πρόβειο γάλα, χρησιμοποιούμε μόνον αυτό και χωρίς προσμείξεις, γιατί θέλω να είμαστε συνεπείς προς τον καταναλωτή και στην ποιότητα που προσφέρουμε», καταλήγει ο κ. Καραγιάννης. Η μονάδα, μετά από συνεννόηση, είναι επισκέψιμη, όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την παραγωγική διαδικασία.