«…γιατί η Γη είναι κι αυτή Γυναίκα»: Ένα βίντεο – αφιέρωμα στη γυναίκα αγρότισσα

Γυναίκες με καρδιές πλασμένες από χώμα και ρίζες. Γυναίκες ακούραστες, περήφανες, χαλκευμένες σε συνθήκες ακραίες και δύσκολες. Έσκαβαν για δεκαετίες τα χωράφια της ψυχής τους, άλεθαν τα σιτηρά του βίου τους, πότιζαν την πλούσια κληρονομιά της καρδιάς τους. Στα ροζιασμένα χέρια τους διαγράφεται η ίδια η Ιστορία, από τις εποχές της Μητριαρχίας έως και τις μέρες μας.

Μ’ αυτά έχουν σπείρει τα νιάτα τους, μ’αυτά όργωσαν τα λεβέντικα χρόνια τους, μ’ αυτά θέρισαν και τους καρπούς των γηρατειών τους. Φύτεψαν τα όνειρα και τις ελπίδες τους στους κάμπους, τα στάβλισαν μαζί με τα ζωντανά τους, τα ζύμωσαν με τον άρτο τον επιούσιο στον ξυλόφουρνο που κάπνιζε ολημερίς.

Γυναίκες λεβεντογεννημένες, ευλογημένες από τη Μάνα Γη να τη δουλεύουν και να τη γονιμοποιούν. Και εκείνη, σαν Γυναίκα προς Γυναίκα, με ισότητα και ευθύτητα στη θηλυκή ματιά της, τους προσφέρει τον ολόγλυκο τοκετό της.

Σε αυτές τις Γυναίκες είναι αφιερωμένο αυτό το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Γυναίκα της Υπαίθρου, η οποία θεσπίστηκε το 1997 με πρωτοβουλία της παγκόσμιας οργάνωσης «Women’s World Sunmit Foundation», δημιουργήσαμε αυτόν τον διαδικτυακό φόρο τιμής στις Αγρότισσες της Αίγινας, κατόπιν πρόσκλησης του κ.Γιάννη Χερουβείμ. Ο εξαίρετος αυτός κτηνοτρόφος και τυροκόμος, με τον οποίο η συνεργασία μας μετρά αρκετά παράπλευρα project, πρωτοπόρησε ξανά φέρνοντας στο φως τέσσερις χαρακτηριστικές φιγούρες της Αίγινας, τέσσερις γυναίκες-πρότυπα στον χώρο της Αγροτικής Εργασίας, οι οποίες έχουν γράψει η κάθε μία τη δική της βαρυσήμαντη ιστορία στον τόπο μας.

Με ψυχές καθαρές, έχουν διάγει μια ζωή τίμια και αψεγάδιαστη και πλέον θεωρούνται από την τοπική κοινωνία, σύμβολα και ινδάλματα για τις μελλοντικές γενιές. Ο κ.Γιάννης Χερουβείμ, έχοντας ως πυξίδα στη ζωή του τη σοφία των Προγόνων και της Φύσης, φανερώνει ξανά τον σεβασμό του σε όλους όσους πρόσφεραν αφιλοκερδώς στους νεότερους τις πλούσιες εμπειρίες τους. Με την νέα αυτή συνεργασία μας, τιμούμε όλες αυτές τις Κυρίες που αψήφησαν τα στερεότυπα του φύλου τους και τον φόβο του κοινωνικού διαχωρισμού και έζησαν τη ζωή τους πατώντας στο ευλογημένο χώμα της κοινής μητέρας όλων μας: της Μάνας Γης.

Γιατί η Γη, είναι κι αυτή Γυναίκα

Παραγωγή: Ορεινή Αίγινα / Φωτογραφία και Τέχνη Concept / Αρχική ιδέα / Έρευνα / Οργάνωση: Γιάννης Χερουβείμ Σκηνοθεσία / Κάμερα / Μοντάζ: Ανέστης Κορνέζος Μουσική: Marc Mercade Canals / Mediterranean Waltz Συμμετέχουν: Μαρία Αλυφαντή, Αντωνία Ασπράκη, Μαρία Γκίκα, Ελένη Κυπραίου