Γιατί οι παραγωγοί γυρνούν την πλάτη στα λεμόνια;

Γιατί οι παραγωγοί γυρνούν την πλάτη στα λεμόνια
-Διαφήμιση-

των Νικολέτα Τζώρτζη, Γιώργος Αργυρίου

Σε είδος προς εξαφάνιση φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά λεμόνια. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, και έως τον Οκτώβριο, που δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή, στην αγορά μπορεί να προμηθευτεί κανείς μόνο εισαγόμενα Αργεντινής, Ισπανίας και άλλων χωρών, τα οποία κυμαίνονται περίπου στα 3 ευρώ το κιλό. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην τεράστια μείωση που υπέστη η καλλιέργεια, μετά τους καταστροφικούς παγετούς του 2004 και του 2008, που κατέστρεψαν σημαντικό μέρος του φυτικού κεφαλαίου. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων και ενώ η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική, οι αγρότες δεν επιστρέφουν στην καλλιέργεια.

Αυτό, σύμφωνα με όσα τονίζουν στην «ΥΧ» οι παραγωγοί, οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες, που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες, αλλά και στον γερασμένο αγροτικό πληθυσμό, που δεν πειραματίζεται με νέες ποικιλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφτανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα, σε μια καλή χρονιά, ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους, μας αναφέρουν άνθρωποι που επιμένουν και καλλιεργούν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα