Αυτό το άρθρο είναι 21 μηνών

Γιγαντόκαρπα: Μειωμένες παραγωγές δείχνουν τα δέντρα

12/07/2023
6' διάβασμα
gigantokarpa-meiomenes-paragoges-deichnoun-ta-dentra-296769

Με τη συλλογή της ποικιλίας Κοντούλα ανοίγει η αυλαία για τη νέα συλλεκτική περίοδο στο αχλάδι και τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου ξεκινά η συγκομιδή των μήλων από την ποικιλία Gala. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από ποικιλία σε ποικιλία.

Οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με τις φυτονόσους, άφησαν το αρνητικό τους αποτύπωμα, με αποτέλεσμα η μειωμένη παραγωγή να ξεπερνά ακόμα και το 80% σε ορισμένες περιοχές. Σε ό,τι αφορά το θέμα της συντήρησης του προϊόντος, αυτή θα επηρεαστεί από το κόστος ψύξης, κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τον προγραμματισμό της εμπορίας για τους παραγωγούς, αλλά και άλλους εμπλεκομένους.

ΜΗΛΟ
Αναποτελεσματικοί οι ψεκασμοί

Για διπλάσιους ψεκασμούς σε σύγκριση με μία κανονική χρονιά κάνει λόγο ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΚΙΣΣΑΒΟΣ». Υποστηρίζει ότι η μάχη ήταν άνιση, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ψεκασμούς να μη φέρνουν αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στο θέμα των ποικιλιών, είπε ότι οι πράσινες έχουν μικρότερη παραγωγή σε σύγκριση με τις κόκκινες.

Υποστήριξε, επίσης, ότι στις αρχές Αυγούστου ξεκινούν οι πρώτες συλλογές με την ποικιλία Gala και, στη συνέχεια, θα μπουν στην παραγωγή και οι άλλες. «Αν και βρισκόμαστε έναν μήνα πριν από τη συλλογή, η ζήτηση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Η αγορά δείχνει να είναι συγκρατημένη και πιστεύω ότι καλύτερη εικόνα θα έχουμε σε περίπου τρεις εβδομάδες». Μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Ζέικο αποτελεί και ο προγραμματισμός για τη συντήρηση των μήλων.

«Το κόστος ενέργειας έχει ανέβει σημαντικά και δεν γνωρίζουμε για το επόμενο διάστημα πώς θα διαμορφωθεί, κάτι που μας προβληματίζει έντονα αυτή την περίοδο», λέει ο ίδιος. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, υποστηρίζει ότι οι τιμές «μεσοσταθμικά κινήθηκαν από 17 έως 20 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, κάτι που επηρέασε σημαντικά το εισόδημα των μηλοπαραγωγών της περιοχής μας», καταλήγει.

Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις καταστροφές από τον παγετό στην Καστοριά

Για μειωμένη παραγωγή, η οποία ξεπερνά ακόμη και το 50%, κάνει λόγο ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της ΓΕΟΚ Καστοριάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χαμηλές θερμοκρασίες από τις 6 έως τις 22 Απριλίου επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια της μηλιάς, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές η παραγωγή να είναι μειωμένη ακόμα και 80%.

Αναφερόμενος στο θέμα των ποικιλιών και το πώς αντέδρασαν στις χαμηλές θερμοκρασίες, ο κ. Μωυσίδης είπε ότι η Gala, λόγω όψιμης ανθοφορίας, δεν επηρεάστηκε στον ίδιο βαθμό όπως οι άλλες ποικιλίες. Επίσης, υποστήριξε ότι τα αραιώματα για την τρέχουσα περίοδο θα είναι ελάχιστα. «Αυτά θα πραγματοποιηθούν σε μεμονωμένες περιοχές, όπου λόγω του μικροκλίματος δεν επηρεάστηκαν από τον παγετό και δείχνουν να έχουν καλύτερη παραγωγή». Τέλος, επισήμανε την αναγκαιότητα στήριξης της πολιτείας, καθώς στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 14.000 στρέμματα με μήλα, τα οποία διαχειρίζονται περίπου 2.500 παραγωγοί.

Ξεπέρασαν τον παγετό, προβλήματα με το φουζικλάδιο στην Ελασσόνα

Για μία δύσκολη χρονιά στην καλλιέργεια της μηλιάς κάνει λόγο ο Νίκος Νταλίπης παραγωγός από τη Φαρμάκη Ελασσόνας. Υποστηρίζει ότι από την έναρξη της βλάστησης μέχρι και σήμερα οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στα δέντρα λόγω της αύξησης των ασθενειών.

«Για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε, αυξήσαμε τον αριθμό των ψεκασμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται», υποστηρίζει ο ίδιος. Αναφερόμενος στο θέμα του παγετού, έτσι όπως παρουσιάστηκε σε άλλες περιοχές, ο κ. Νταλίπης είπε ότι δεν είχαν σοβαρά προβλήματα. Εστίασε όμως στις καιρικές συνθήκες για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο. «Δεν γίνεται να πλησιάζουμε στην έναρξη της συλλογής με βροχοπτώσεις και εμείς να κάνουμε ψεκασμούς, θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα και στη μετασυλλεκτική περίοδο», εκτιμά ο ίδιος.

 

ΑΧΛΑΔΙ
Οι ώρες ψύχους δεν κάλυψαν τις ανάγκες των δέντρων

Για μειωμένη παραγωγή στις περισσότερες ποικιλίες αχλαδιών κάνει λόγο η Σοφία Κεμπαπίδου, γεωπόνος από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα δέντρα. «Αν υπολογίσουμε ότι τα φύλλα έπεσαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είχαμε 18 βαθμούς περίπου, τα δέντρα δεν συμπλήρωσαν τις ώρες ψύχους που απαιτούνται. Αυτές κυμαίνονται από 600 έως 800 τον χρόνο ανάλογα με την ποικιλία». Εκτιμά επίσης ότι «οι ποικιλίες Σάντα Μόνικα, Κόσσια, Sissy και Αμπάτε Φέτελ έχουν σημαντικά προβλήματα σε αντίθεση με τις Williams Higland και Κρυστάλλι, οι οποίες δείχνουν καλύτερες και μπορεί να χρειαστούν αραίωμα».

Ξεκίνησαν να μαζεύουν τις Κοντούλες στον Τύρναβο

Για εμφανώς μειωμένα βιομηχανικά αχλάδια σε σχέση με τα επιτραπέζια κάνει λόγο η Κατερίνα Καραμούστου, γεωπόνος στον Συνεταιρισμό Δέντρων Τυρνάβου. Εστιάζοντας στο θέμα των ωρών ψύχους που δεν κάλυψαν τις ανάγκες των δέντρων με ομαλό τρόπο, όπως επίσης και σε σειρά άλλων καιρικών φαινομένων, όπως ο παγετός, είπε ότι «επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια». Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στη συλλογή της ποικιλίας Κοντούλα, η οποία είχε ένα αισιόδοξο ξεκίνημα, με αυξημένη κίνηση σε σύγκριση με πέρυσι. «Ανάλογα με την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, η τιμή ξεπερνά ακόμη και το 1,30 ευρώ το κιλό, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, που ήταν κάτω από το 1 ευρώ. Η εικόνα αυτή δημιουργεί ένα θετικό σενάριο για την εξέλιξη της παραγωγής το επόμενο διάστημα», κατέληξε.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: