Γιγαρτόκαρπα-πυρηνόκαρπα: Από καλύτερη αφετηρία η νέα περίοδος για την ανθοφορία

Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος των όψιμων παγετών

Καλύτερο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο δείχνει να είναι το ξεκίνημα της ανθοφορίας φέτος, τόσο στα πυρηνόκαρπα όσο και στα γιγαρτόκαρπα. Φυσικά, ο κίνδυνος των όψιμων παγετών βρίσκεται πάντα στην ατζέντα, ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες δείχνουν να είναι σχετικά ανεβασμένες.

Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες, οι πρωιμότερες δείχνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα αραιοκαρπίας, όμως, ανάλογα με το ποσοστό της, αυτό μπορεί να είναι και προς όφελος του παραγωγού, διότι δεν χρειάζεται να γίνει αραίωμα με το χέρι. Τη δεδομένη στιγμή, είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα. Με τον σχηματισμό των καρπών, όταν και ο κίνδυνος των όψιμων παγετών θα έχει απομακρυνθεί, αναμένεται να έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα. Ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς και τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από το τι θα μπει στα ψυγεία.

Για δέντρα που είναι έτοιμα να μπουν στην ανθοφορία και με καλές προοπτικές για την περιοχή του, κάνει λόγο ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). Συγκρίνοντας με την περσινή περίοδο, ο ίδιος εκτιμά ότι η φετινή είναι καλύτερη τόσο για τα αχλάδια όσο και για τα μήλα. «Τα αχλάδια παρουσιάζονται πρωιμότερα και σε λίγες ημέρες θα έχουν ανθίσει. Η περσινή παραγωγή ήταν μειωμένη και τα δέντρα δείχνουν να είναι σε καλή κατάσταση. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Σε καμιά, όμως, περίπτωση δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε αυτή την εξέλιξη, διότι οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται και το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι ο όψιμος παγετός, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή», σημειώνει.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο, ο κ. Μωυσίδης κάνει λόγο για ποσότητες μικρόκαρπων μήλων που παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία, λόγω της μειωμένης ζήτησης από τις αγορές των τρίτων χωρών. «Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη διώρυγα του Σουέζ, αλλά και η αδυναμία πολλών χωρών να απορροφήσουν αυτές τις ποσότητες, δυσχεραίνουν την κατάσταση. Κάνουμε, όμως, προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το εισόδημα των παραγωγών μας και πιστεύω ότι με το κλείσιμο της οικονομικής περιόδου θα έχουμε ολοκληρώσει τις πωλήσεις μας».

Έχει ξεκινήσει η πτώση των πετάλων στα ροδάκινα της Κεντρικής Μακεδονίας

Για μία καλή εικόνα όλων των ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς κάνει λόγο ο Νίκος Μπαλτζής, παραγωγός από τη Μέση Βεροίας. Όπως δηλώνει, έχει αρχίσει η πτώση των πετάλων με δείγματα πρωιμότητας της παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο. Ο ίδιος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον φυλλοδέτη και για τον λόγο αυτόν έχουν παρουσιαστεί ανθόρροιες.

«Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η εικόνα των καλλιεργειών μας δείχνει να είναι καλύτερη. Ωστόσο, οι κίνδυνοι των όψιμων παγετών ελλοχεύουν και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια της παραγωγής»., επισημαίνει ο κ. Μπάλτζης.

Σε ό,τι αφορά την ανθοφορία, ο ίδιος αναφέρει ότι υπήρχε έντονη παρουσία μελισσών, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι μελισσοκόμοι και οι γεωργοί μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί. Προβληματίζεται, όμως, για το γεγονός της απουσίας εργατών γης για το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες, οι πρωιμότερες δείχνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα αραιοκαρπίας, όμως, ανάλογα με το ποσοστό της, αυτό μπορεί να είναι και προς όφελος του παραγωγού, διότι δεν χρειάζεται να γίνει αραίωμα με το χέρι

«Θα πρέπει η πολιτεία, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους αγρότες, να μπορέσει, μέχρι και την έναρξη των καλλιεργητικών εργασιών, να εξασφαλίσει το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή μας», καταλήγει.

Καλύτερη η συμπεριφορά στις νάνες ποικιλίες

Για φαινόμενα αραιοκαρπίας στις ροδακινές και τα βερίκοκα κάνει λόγο ο Κώστας Μαρκοβίτης από τον Άγιο Γεώργιο Βέροιας. Ο ίδιος τα αποδίδει στην υποβαθμισμένη γύρη λόγω των βροχοπτώσεων. «Μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στις ποικιλίες που είχαν να αντιμετωπίσουν περισσότερα ζητήματα λόγω των καιρικών συνθηκών, σε σύγκριση με τις οψιμότερες, που δείχνουν να είναι καλύτερες», εξηγεί.

Επίσης, ο κ. Μαρκοβίτης κάνει λόγο για καλή εικόνα στα συμπύρηνα ροδάκινα και στην καρπόδεση των δαμάσκηνων, έτσι όπως εξελίσσονται μέχρι και σήμερα. Κλείνοντας, υποστηρίζει ότι οι νάνες ποικιλίες παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά σε σύγκριση με τις πολύ λαίμαργες ποικιλίες. «Λόγω της συγκέντρωσης των βλαστοφόρων οφθαλμών στα χαμηλότερα επίπεδα, το φυτό αξιοποιεί καλύτερα τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος και, για τον λόγο αυτόν, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Συνεργασία παραγωγών και μελισσοκόμων στην Αγιά

Για μία ισόρροπη ανθοφορία στα καρποφόρα δέντρα της περιοχής του κάνει λόγο ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγιάς «Ο ΚΙΣΣΑΒΟΣ». «Τα άνθη των μήλων δείχνουν να ανοίγουν ομαλά, όπως και αυτά των κερασιών. Οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και, εφόσον μας το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, η παραγωγή θα εξελιχθεί κανονικά», επισημαίνει.

Τέλος, ο ίδιος δηλώνει ότι έχουν γίνει οι προανθικοί ψεκασμοί, σύμφωνα με τους κανόνες της ολοκληρωμένης διαχείρισης και, το βασικότερο, η συνεργασία των μελισσοκόμων με τους παραγωγούς δείχνει να αποδίδει καρπούς. «Οι νεότεροι αγρότες έχουν περισσότερη ευαισθησία στη διαχείριση των φυτοπροστατευτικών μέσων για την προστασία των μελισσών».