Έρευνες της ΕΕ έχουν δείξει πως σωρεία εκτροφείων ζώων για γούνα συστηματικά απαξιούν να εναρμονιστούν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την καλή διαβίωση των ζώων στο εκτροφείο. Σύμφωνα με τη Σύλβια Σπούρεκ, Πολωνή ευρωβουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και δικηγόρο, οι προσπάθειες που καταβάλλουν πολλές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, συνήθως σταματούν στον εφησυχασμό των καταναλωτών, ότι όλα βαίνουν καλώς και πως τηρούνται όλες οι ευρωπαϊκές οδηγίες, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις από δύο εκτροφεία της Φινλανδίας δυστυχώς δεν αποτελούν εξαίρεση. Σε βίντεο, που είδε το φως της δημοσιότητας, εμφανίζονται μινκ και αλεπούδες γεμάτα πληγές, αιμόφυρτα σε κάποιες περιπτώσεις, κλειδωμένα σε ασφυκτικά μικρά και βρόμικα κελιά να περιμένουν την ώρα της σφαγής. Κάποια μάλιστα φαίνεται πως έχουν ήδη πεθάνει, με τα γύρω ζώα είτε να τα τρώνε, είτε να περπατάνε από πάνω τους.

«Αυτές οι συνθήκες παραβιάζουν κατάφωρα τους κανονισμούς υγιεινής και καλής διαβίωσης στο σύνολό τους», τονίζει η ευρωβουλευτής και καλεί σε άμεση έρευνα της υπόθεσης, ώστε να μην αποθηκευτεί στα συρτάρια της Ιστορίας.