Γιώργος Δανούσης: Η αναδιάρθρωση με υπερπρώιμες ποικιλίες απέδωσε… καρπούς

Πάντα δραστήριος και θέλοντας να ανακαλύπτει νέες πρακτικές και μεθόδους που μπορούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, ο Γιώργος Δανούσης από το Άργος Αργολίδας αποφάσισε να ακολουθήσει το τρίπτυχο της εκπαίδευσης, των νέων ποικιλιών και της τεχνολογίας για να πάρει το μέγιστο αποτέλεσμα.

Με κύρια καλλιέργεια τα εσπεριδοειδή, και συγκεκριμένα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, ο Γιώργος διαθέτει 150 στρέμματα γης. Η επιθυμία του να συνεχίσει το επάγγελμα της οικογένειάς του τον οδήγησε στον δρόμο της εκπαίδευσης, καθώς όπως ο ίδιος αναφέρει η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων είναι αναγκαία: «Λόγω της ενασχόλησης της οικογένειάς μου με την αγροτική παραγωγή και της συμμετοχής μου από μικρή ηλικία στον πρωτογενή τομέα, πήρα την απόφαση να συνεχίσω το επάγγελμα.

Επειδή, λοιπόν, είχα ως σκοπό να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη γη, ήθελα να έχω τις γνώσεις εγώ ο ίδιος, ώστε να γνωρίζω απευθείας τι πρέπει να κάνω στην καλλιέργειά μου και τι όχι. Έτσι, σπούδασα γεωπονική και από το 2009, όταν και ολοκλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, ασχολούμαι ενεργά με τον αγροτικό τομέα», αναφέρει ο Γιώργος.

Από 60 έως 70 λεπτά το κιλό η Spinozo

Μέσω της εκπαίδευσης, του δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί ορθολογικά τα αγροεφόδια και να αντιλαμβάνεται τις συνθήκες ανάπτυξης μιας ασθένειας ή ενός εχθρού. Εκτός, όμως από τα παραπάνω, τον έφερε σε επαφή με νέες ποικιλίες εσπεριδοειδών. «Οι σπουδές μου με βοήθησαν παρά πολύ, ώστε να εξορθολογήσω κάποια δεδομένα ως προς τη χρήση γεωργικών φαρμάκων, αλλά και να γνωρίζω αν υπάρχει προσβολή από κάποια ασθένεια ή εχθρό. Επίσης, σε συνεργασία με τους καθηγητές μου, γνώρισα την ποικιλία Spinozo, μια ιταλική υπερπρώιμη ποικιλία μανταρινιού. Συνήθως, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ξεκινάει η συγκομιδή, ενώ η τιμή στο χωράφι λόγω της πρωιμότητας φτάνει τα 60-70 λεπτά το κιλό», τονίζει ο Γιώργος.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «προσπαθώ να βρω καινούργιες ποικιλίες, ώστε να μεγαλώσω το διάστημα συγκομιδής. Να ξεκινάμε, δηλαδή, από υπερπρώιμες ποικιλίες και να καταλήγουμε σε όψιμες, ώστε να ανοίξουμε το εύρος της συγκομιδής και της εμπορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαφορετικές τιμές».

Συνεργασία

Ο Γιώργος προωθεί τα προϊόντα του μέσω της ΕΑΣ Αργολίδας, καθώς είναι μέλος από το 2009, όταν και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα. «Η συμμετοχή στην Ένωση μας δίνει ασφάλεια για την προώθηση των προϊόντων μας, ενώ εκτός από την πώληση των καρπών ως μέλη διαθέτουμε το δικό μας χυμοποιείο για την αξιοποίηση των καρπών που δεν προορίζονται για απευθείας πώληση».

Τεχνολογία

Στη γενικότερη νοοτροπία του Γιώργου για την εύρεση τεχνικών που ευνοούν την καλλιέργεια συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με την πρακτική εφαρμογή, εντάσσεται και η απόφασή του να αξιοποιήσει την ευφυή γεωργία με την προτροπή της Ένωσης, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τα μέλη της να περιορίσουν το κόστος παραγωγής, να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τις προσβολές από ασθένειες, αλλά και να πάρουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Ο ίδιος τονίζει ότι «μετά από μία συζήτηση με την ΕΑΣ Αργολίδας αποφασίσαμε την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού και υγρασιομέτρων εδάφους στη γη μου, ώστε να εντοπίσουμε αν οι καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούμε μέχρι τώρα είναι σωστές ή αν μπορούμε να τις βελτιώσουμε. Είναι, λοιπόν, ένας συνδυασμός πραγμάτων για όσο δυνατόν περισσότερη και ποιοτικότερη παραγωγή ανά στρέμμα, καθώς και εξοικονόμηση χρημάτων, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης σε εφόδια και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του Γιώργου εντάσσεται η αύξηση της παραγωγής του ως προς την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, αλλά και η τυποποίηση των προϊόντων του στο πρότυπο που επιτάσσει σήμερα η αγορά για τον αγρότη επιχειρηματία. Επίσης, όπως ο ίδιος αναφέρει, «κύριος σκοπός είναι να κάνουμε νέες φυτεύσεις σταδιακά με καινούργια υποκείμενα και έπειτα να βρούμε κάποια καινούργια ποικιλία να ξεφύγουμε από τον κύριο όγκο που είναι τα Μέρλιν, τα οποία είναι μαζικής παραγωγής». Εκτός από τα εσπεριδοειδή, ο Γιώργος διαθέτει εκτάσεις με ελαιοποιήσιμες ελιές, στοχεύoντας επίσης στην αύξηση της παραγωγής τους τα επόμενα χρόνια.

 

Θανάσης Γκουγκούλης: Βρήκε τρόπους να πάρει το μέγιστο αποτέλεσμα από τις καλλιέργειες αμύγδαλου και καρυδιού