Γιώργος Κατσαβός και Φένια Ιωαννίδου Αβγά «από τον Χορτιάτη» με πρόπολη και Ωμέγα-3

Στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης οι κότες πίνουν νερό με πρόπολη, διαβιούν ελεύθερες και τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές μη γενετικά τροποποιημένες, με αποτέλεσμα τα αβγά τους να δημιουργούν προϊόντα σαν εκείνα που φέρνουν στις μνήμες τη γιαγιά. Προϊόντα, δηλαδή, που έχουν παραχθεί από αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες και μυρίζουν χωριό.

Τις μνήμες αυτές ξυπνούν ο Γιώργος Κατσαβός και η Φένια Ιωαννίδου, που αποφάσισαν να αφήσουν τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την πρότερη εργασία τους σε φαρμακευτική εταιρεία και στη γραφιστική αντίστοιχα, και να εγκατασταθούν στον Χορτιάτη. Με εικόνες και μνήμες αγροτικές, όχι όμως και με υπόβαθρο, καθώς δεν προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, ξεκίνησαν από το μηδέν την πτηνοτροφική τους μονάδα.

Στόχος να συστήσουν στο καταναλωτικό κοινό αβγά και ζυμαρικά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί έχοντας στη βάση τους την άριστη ποιότητα, με την επωνυμία «Από τον Χορτιάτη». «Ως οικογένεια, μας άρεσε πολύ το αβγό και πάντα όταν αγοράζαμε κοιτούσαμε να είναι βιολογικό και καλής ποιότητας. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, το πτηνοτροφείο μας με τη λογική ότι θα δημιουργήσουμε προϊόντα, τα οποία θα είναι στη φιλοσοφία της καλής διατροφής.

Γι’ αυτό πήραμε κωδικό ελευθέρας βοσκής από την κτηνιατρική υπηρεσία, ταΐζουμε τις κότες μας με βιολογικές ζωοτροφές, οι οποίες περιέχουν λιναρόσπορο πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και όχι με γενετικά τροποποιημένες. Επίσης, προσθέτουμε ρίγανη, αλλά και πρόπολη στο νερό τους, μέσω της συνεργασίας που έχουμε με έναν μελισσοκόμο της περιοχής», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος, ο οποίος τονίζει ότι η πρόπολη ενισχύει το ανοσοποιητικό του πτηνού και το βοηθά να καταπολεμά ό,τι μπορεί να προκύψει στο γαστρεντερικό του.

Βιολογικό πέλλετ για στρωμνή

Θέλοντας να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, αλλά και να ζήσουν κοντά στη φύση, ο Γιώργος και η Φένια έψαξαν πολύ και διάβασαν για να βρουν τους τρόπους εκείνους που θα τους βοηθήσουν να παράγουν όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό αβγό. «Κοιτάξαμε να κάνουμε κάτι που θα μας διαφοροποιήσει σε σχέση με τα μεγάλα πτηνοτροφεία», εξηγεί η Φένια.

Μάλιστα, όπως τονίζει, στο πτηνοτροφείο οι κότες τους βόσκουν ελεύθερα μέσα σε ένα καταπράσινο ορεινό περιβάλλον, οι ζωοτροφές τους είναι βιολογικές και με τον λιναρόσπορο που περιέχουν παράγεται αβγό πλούσιο σε Ω3, συνδυασμός τριών στοιχείων, που δεν συναντάται συχνά στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, «στον χώρο του πτηνοτροφείου, εκεί όπου στεγάζονται οι κότες, δεν έχουμε ρίξει άχυρο ή κάτι άλλο παρόμοιο, αλλά χρησιμοποιούμε βιολογικό πέλλετ άχυρου, μία διαφορετική δηλαδή μέθοδο που είναι οικολογική, βιοδιασπώμενη και απορροφά τις οσμές, ενώ τον χειμώνα προσφέρει περισσότερη ζέστη στα πτηνά, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην καλύτερη διαβίωση των ζώων και στην καθαριότητα του πτηνοτροφείου.

Ζυμαρικά σαν της γιαγιάς

Θέλοντας να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, οι δύο πτηνοτρόφοι ασχολούνται και με την παρασκευή ζυμαρικών. «Σε συνεργασία με μια μικρή μονάδα οικοτεχνίας και με βάση το δικό μας αβγό, διαθέτουμε ζυμαρικά όπως χυλοπίτες ολικής και μη, βίδες, στριφτάρι, κριθαράκι και τραχανά.

Αποφασίσαμε να μπούμε και στον τομέα του ζυμαρικού, καθώς είναι ένα προϊόν που το προτιμά αρκετά ο κόσμος», εξηγεί ο Γιώργος. Με τη σειρά της, η Φένια τονίζει ότι «ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα προϊόντα μας και πολλοί είναι εκείνοι που μας έχουν πει ότι τα ζυμαρικά, όπως οι χυλοπίτες, τους θυμίζουν τις χυλοπίτες που έκανε η γιαγιά τους στο χωριό, γιατί είναι χειροποίητες. Η οικοτεχνία που συνεργαζόμαστε, επειδή είναι και αυτή μικρή, τα κάνει όλα στο χέρι, είναι στην ίδια φιλοσοφία με εμάς και όντως τα προϊόντα είναι σαν της γιαγιάς».

Παράδοση από πόρτα σε πόρτα

Η παράδοση των αβγών «Από τον Χορτιάτη» γίνεται από πόρτα σε πόρτα και απευθείας στον καταναλωτή. «Θέλοντας να εξυπηρετήσουμε απευθείας τους πελάτες, καθώς και η παραγωγή μας είναι ακόμα μικρή, παραδίδουμε τα αβγά την ίδια μέρα στο σπίτι τους. Πραγματοποιούμε συγκεκριμένα δρομολόγια Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή εξυπηρετώντας όλη τη Θεσσαλονίκη, ενώ καθημερινά εξυπηρετούμε τον Χορτιάτη, αλλά και τη γύρω περιοχή. Όσον αφορά τα ζυμαρικά, τα αποστέλλουμε σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε συσκευασία δώρου», εξηγεί η Φένια.

Η ίδια, ως γραφίστρια, έχει επιμεληθεί και τη συσκευασία των προϊόντων τους.

Επόμενα σχέδια

Η επέκταση της μονάδας τους, πάντα με σταθερά και προσεκτικά βήματα, και η αναγνώριση των προϊόντων τους από τον κόσμο είναι μέσα στα επόμενα σχέδια για τους δύο πτηνοτρόφους. «Στόχος μας είναι να διατηρούμε υγιείς τις κότες μας, να μας γνωρίσει περισσότερο το κοινό και να επεκτείνουμε τη μονάδα μας με περισσότερες κότες, καλύπτοντας ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης των προϊόντων μας από τον κόσμο. Επίσης, στόχος μας είναι να βρούμε και νέους συνεργάτες στην ίδια φιλοσοφία με εμάς και με τα ίδια στάνταρ ποιότητας για να παρέχουμε και άλλα προϊόντα», καταλήγει ο Γιώργος.