Γιώργος Λαμπρούλης: «Οι αγρότες να ενισχύσουν το ΚΚΕ καταδικάζοντας τα κόμματα της αστικής εξουσίας»

Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που διαχρονικά, με συνέπεια, αντιτάχθηκε και αποκάλυψε τον χαρακτήρα της ΕΕ, της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της. Προέβλεψε έγκαιρα τις αρνητικές εξελίξεις για τους αγροτοκτηνοτρόφους, πρωτοστάτησε στους αγώνες τους ενάντια στην ΚΑΠ και την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ.

Συγκρούεται με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζιτών των πολυεθνικών, με την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου.

Διαχρονικοί στόχοι της ΚΑΠ (και της υπό διαμόρφωση) είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στον ανταγωνισμό για το κέρδος στην ΕΕ, αλλά και μεταξύ ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, η εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης και υψηλής κερδοφορίας στις βιομηχανίες τροφίμων και στο εμπόριο.

Αποτελεί βασικό εργαλείο επιτάχυνσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης υπέρ των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα, διευκόλυνσης της συγκέντρωσης της παραγωγής, γης και εμπορίας σε όλο και λιγότερα χέρια, του ξεκληρίσματος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, η οποία πατάει πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών στον κλάδο της μεταποίησης των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και των αγροτοκτηνοτρόφων με απληρωσιά, με χαμηλές τιμές κ.λπ.

Γι’ αυτό, το τι αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα παράγονται, εξάγονται, εισάγονται και στην Ελλάδα, γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία και όχι τη διατροφική επάρκεια του λαού και τις παραγωγικές δυνατότητές της. Καθορίζεται κυρίως από την ΚΑΠ, που συναποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Οδηγήθηκαν έτσι σε εγκατάλειψη παραδοσιακές και δυναμικές καλλιέργειες, όπως καπνός, ζάχαρη κ.λπ.

Γεωργία υπό τραπεζικό ζυγό

Η «Καινοτομία», η «Ευφυής Γεωργία», η «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και η διασύνδεσή τους με τον «πρωτογενή τομέα ως ατμομηχανή της ανάπτυξης», αποτελούν τους άξονες υλοποίησης της παραπάνω κατεύθυνσης. Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη «συνένωση» των μικρομεσαίων αγροτών με τις ομάδες παραγωγών – συνεργατικά σχήματα, «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» και το πείραμα των νέων αγροτών, στο πλαίσιο του οξυνόμενου διεθνούς ανταγωνισμού για το κέρδος και τον έλεγχο των αγορών, διευκολύνει την καταστροφή και συρρίκνωση των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων και αγροτοκτηνοτρόφων. Όσοι απομείνουν, θα είναι δέσμιοι του τραπεζικού κεφαλαίου με τη συμβολαιακή γεωργία.

Την ίδια στιγμή, το μεγάλο ποσοστό των αγροτικών ενισχύσεων καρπώνονται οι καπιταλιστές που επενδύουν στην αγροτική παραγωγή, οι εμπορικοί και μεταποιητικοί όμιλοι που εξασφαλίζουν φτηνά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πωλούν, μεταποιημένα ή μη, ενώ τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις στερούνται τρόφιμα πρώτης ανάγκης.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αποκάλυψε ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που κυριαρχεί και στην αγροτική παραγωγή, η εξουσία και το κράτος των μονοπωλίων είναι η αιτία της καταστροφής των παραγωγικών δυνατοτήτων όταν δεν είναι κερδοφόρες για το κεφάλαιο, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Για την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και όλοι μαζί, με τις αστικές κυβερνήσεις και τις διακρατικές συμμαχίες τους, συνθλίβουν και υποτάσσουν τον αυτοαπασχολούμενο βιοπαλαιστή αγροτοκτηνοτρόφο που προσπαθεί να επιβιώσει απέναντι στο μεγάλο κόστος παραγωγής, τους αβάσταχτους φόρους, τις ανοιχτές και κάτω του κόστους τιμές, τα χρέη και τις αντίξοες συνθήκες καλλιέργειας και ζωής.

Οργανωμένοι και ενωμένοι

Το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης της πάλης του λαού. Της σύνδεσης των αγροτικών αγώνων, με την πάλη της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με αντιμονοπωλιακούς – αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης, σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Προτείνει τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο και για τους αγρότες. Τον δρόμο της εργατικής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου.

Για το ΚΚΕ, βασικά κριτήρια παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, είναι η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών διατροφικών αναγκών με υγιεινά τρόφιμα, η προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος.

Προϋπόθεση είναι ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός και η αξιοποίηση με ευθύνη του κράτους της εργατικής εξουσίας και εργατικό έλεγχο, όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και συνθηκών της χώρας, του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και των επιστημοτεχνικών κατακτήσεων. Έτσι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών, εντάσσονται στην κοινωνικοποιημένη αγροτική παραγωγή, προστατεύονται από φυσικές καταστροφές, απαλλαγμένοι από τις τράπεζες, τους εμποροβιομηχάνους.

Η ώρα για το αποφασιστικό βήμα

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσοι δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αντιμέτωποι με τη ληστεία του κόπου τους από εμποροβιομηχάνους, τραπεζίτες και το κράτος τους.

Ήρθε η ώρα για ένα αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ από τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ως έκφραση της αντίθεσής τους στα εκβιαστικά διλήμματα, τις ψεύτικες υποσχέσεις από τα κόμματα της αστικής εξουσίας, τις κυβερνήσεις τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τους βαστάζους τους, την εγκληματική ναζιστική ΧΑ.

Η ώρα της καταδίκης των κομμάτων και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που με την πολιτική τους οδηγούν και τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Η ώρα της ισχυροποίησης και συμπόρευσης και με το ΚΚΕ που θα στέκεται δίπλα σας, θα διεκδικεί μαζί σας, ανοίγοντας δρόμους για την οριστική καλυτέρευση της ζωής μας.