Γιώργος Παρίσσης: Εκπαιδεύεται για να αναλάβει το πρώτο οινοποιείο της Σκιάθου

Εχει ταυτίσει το επαγγελματικό του μέλλον με τον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα την αμπελουργία και την οινολογία, με αποτέλεσμα να μην αφήνει κανέναν χρόνο εκπαίδευσης αναξιοποίητο. Ο λόγος για τον 17χρονο Γιώργο Παρίσση από τη Σκιάθο, που είναι μαθητής της τρίτης τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Η ενασχόληση της οικογένειάς του με την αμπελουργία και την οινολογία συνέβαλε στην απόφασή του να ολοκληρώσει το λύκειο στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ. «Η οικογένειά μου δημιούργησε το πρώτο οινοποιείο της Σκιάθου, το Parissis Winery, το καλοκαίρι του 2020, για το οποίο η πρώτη ύλη έρχεται από τα αμπέλια μας. Το οινοποιείο ήταν ένα όνειρο του πατέρα μου, το οποίο θέλω πολύ να συνεχίσω γιατί μ’ αρέσει ως επάγγελμα. Αποφάσισα, λοιπόν, να ολοκληρώσω το λύκειο στο ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με κατεύθυνση τη φυτική παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχω λάβει από νωρίς την εκπαίδευση που χρειάζομαι, θέτοντας τις βάσεις για τη συνέχεια», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος.

Ο 17χρονος έχει ήδη θέσει το πλάνο των σπουδών του με την επιθυμία να φοιτήσει σε κάποια από τις γεωπονικές σχολές σε πανεπιστημιακό επίπεδο. «Μόλις τελειώσω το σχολείο, θέλω να περάσω στο πανεπιστήμιο να σπουδάσω γεωπονία και αν μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω έπειτα ένα μεταπτυχιακό στην οινολογία», εξηγεί.

Πρακτική εξάσκηση

Η πρακτική εξάσκηση είναι η διαδικασία που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο λύκειο από τα υπόλοιπα και ήταν και ένας από τους λόγους που παρακίνησαν τον Γιώργο να το επιλέξει.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, που είναι ίδια με τα υπόλοιπα λύκεια, το ΕΠΑΛ της ΑΓΣ, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξει κάποιος, έχει και τα αντίστοιχα πρακτικά μαθήματα. Στη φυτική παραγωγή, που έχω επιλέξει εγώ, βγαίνουμε στον αγρό, μαθαίνουμε για τα φυτά, τη βιολογική γεωργία, τη χρήση αγροχημικών, αλλά και τη χρήση των μηχανημάτων».

Στόχος του Γιώργου είναι, αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, να γυρίσει στο νησί του και να βοηθήσει τον πατέρα του στα αμπέλια και στο οινοποιείο. «Θέλω να επιστρέψω στο νησί, γιατί το αγαπάω πολύ και θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ τον πατέρα μου και, αν δούμε ότι τα καταφέρνω, να αναλάβω εγώ κάποια στιγμή το οινοποιείο».