Γιώργος Πετρούδης: Από 17 χρονών σχεδιάζει το μέλλον της κτηνοτροφικής του εκμετάλλευσης

Εξέλιξη της οικογενειακής μονάδας με σύγχρονο αμελκτήριο και νέο στάβλο

Τον εκσυγχρονισμό της οικογενειακής κτηνοτροφικής του εκμετάλλευσης και τη μετατροπή της σε μία σύγχρονη μονάδα με καινούργιο αμελκτήριο και στάβλο σχεδιάζει ο νεαρός κτηνοτρόφος Γιώργος Πετρούδης, από τη Φούστανη Αριδαίας. Αν και ο ίδιος είναι μόλις 17 χρονών, δεν αφήνει στην τύχη το μέλλον του στον κλάδο, αφού έχει πάρει την απόφαση να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να συμβαδίσει με τους ρυθμούς της εποχής.

«Ασχολούμαι με την κτηνοτροφία από μικρό παιδί, καθώς η οικογένειά μου έχει μονάδα με πρόβατα. Θέλοντας να συνεχίσω στο αντικείμενο της κτηνοτροφίας επαγγελματικά, πήρα την απόφαση να φοιτήσω στο ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Αυτήν τη στιγμή παρακολουθώ την τρίτη τάξη με κατεύθυνση τη ζωική παραγωγή», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος.

Σημασία της γνώσης

Εκτροφή και διατροφή αγροτικών ζώων και σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις εκτός από μαθήματα της κατεύθυνσης ζωικής παραγωγής είναι και κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους ο 17χρονος κτηνοτρόφος επέλεξε το συγκεκριμένο λύκειο.

Όπως εξηγεί, «με ενδιαφέρουν πολύ τα μαθήματα που έχει το ΕΠΑΛ, περισσότερο από τα κανονικά, και αυτό γιατί μου προσφέρουν στοχευμένες κτηνοτροφικές γνώσεις. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό σήμερα νέοι άνθρωποι να εκπαιδεύονται πριν μπουν στον κτηνοτροφικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μάθουν για τις εξελίξεις στο επάγγελμα, τις προκλήσεις, αλλά και το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν».

Για τον Γιώργο, η εμπειρία στον κλάδο είναι μεν πολύτιμη, δεν είναι όμως πλέον αρκετή για έναν νέο. «Οι προηγούμενες γενιές εξελίχθηκαν και αυτές μέσω της εμπειρίας, ωστόσο για μία πιο αργή εξέλιξη σε σχέση την εκπαίδευση και τις γνώσεις που λαμβάνει κάποιος από μία σχολή», τονίζει.

Στα σχέδια του Γιώργου είναι να συνεχίσει τις σπουδές του και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, για να καταφέρει να εξελίξει τη μονάδα του με σύγχρονα συστήματα και ακόμη περισσότερη γνώση.