«Γιορτή Μαύρης Σταφίδας 2023» στη Ζάκυνθο

Το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Σαρακινάδο Ζακύνθου η «Γιορτή Μαύρης Σταφίδας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαρακινάδου με την συν-διοργάνωση της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιονίων Νήσων.

Η “Γιορτή της Μαύρης Σταφίδας”, που πραγματοποιείται εδώ και 23 ολόκληρα χρόνια, τιμά τον «μαύρο χρυσό» της Ζακύνθου που χάρισε στο νησί φήμη και πλούτο για αιώνες ενώ εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα βασική πηγή πλούτου για το νησί. Αποτελεί πολιτιστικό και γιορτινό θεσμό του νησιού, όπου παρουσιάζεται η αναπαράσταση του λιχνίσματος της σταφίδας, δηλαδή του καθαρισμού της από κλαδάκια και ξένα σώματα, ώστε να βγει πεντακάθαρη και ατόφια, έτοιμη για τις αγορές του εξωτερικού.

Η αναπαράσταση του λιχνίσματος έγινε υπό τους ήχους του ταμπουρλανιάκαρου και παραδοσιακών τραγουδιών που αλάφραιναν την κούραση και σκορπούσαν ευθυμία στη διάρκεια της επίπονης και χρονοβόρας εργασίας. Λαϊκή Ζακυνθινή παρέα τραγούδησε ζακυνθινές αρέκιες ενώ η γιορτή ολοκληρώθηκε με γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα «Πεντάηχον»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πιλοτικών δράσεων για την προώθηση και υποστήριξη νέων μουσικών επιχειρηματιών της πράξης «Holistic networking of creative industries via hubs – CREATIVE@HUBS» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», με Αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Ιονίων Νησιών

Όπως σημείωσε και ο κ. Κων/νος Καποδίστριας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιονίων Νήσων «Ο χορός και τα τραγούδια ενός τόπου είναι η ιστορία του και η συνέχεια τους μια πάλη για να μην χαθούμε μέσα στο χρόνο. Όταν όμως ένα αγροτικό προϊόν, με το πέρασμα των χρόνων δένει με την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων και την καθορίζει, γίνεται και αυτό αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας του. Η ιστορία της σταφίδας στη Ζάκυνθο είναι δεμένη με τις αξίες, την ιδεολογία, την ταυτότητα του νησιού μας. Το θέμα είναι με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει συνέχεια….Το εγχείρημα είναι κοπιαστικό και δύσκολο. Οφείλουμε λοιπόν όλοι ένα Μπράβο σε αυτούς που αγωνίζονται για την διατήρηση της πολιτιστικής και αγροτικής κληρονομιάς του τόπου μας και ειδικά για το «Μαύρο Χρυσό» της Ζακύνθου, την Σταφίδα. Το πρόγραμμα Interreg Ελλαδας – Ιταλίας με τίτλο Creative Hubs υποστηρίζει τέτοιες δράσεις και εκδηλώσεις.»