Γιορτινή ανάσα για τις εξαγωγές εσπεριδοειδών

Την εβδομάδα από την Παρασκευή 18/12 έως και σήμερα Πέμπτη 24/12, συνεχίσθηκε η ανάκαμψη της αγοράς κυρίως στα εσπεριδοειδή, χάρη στις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις, αλλά εκφράζεται φόβος ότι αυτή η ανάκαμψη θα είναι μικρής διάρκειας, δεδομένης της προσφοράς που έχει ήδη προγραμματιστεί και προβλήματα στην ανταπόκριση της ζήτησης με  ανταγωνισμό των ελληνικών προϊόντων ακόμη και στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες αλλά και εισαγωγές στην χώρα μας, αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο της Incofruit Hellas.

Σημειώνεται ότι μετά τον αποκλεισμό της εισόδου στη Γαλλία από την Μεγάλη Βρετανία την Κυριακή 20/12, την Τετάρτη 23/12 η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το «περιορισμένο άνοιγμα» της ροής από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επιτρέπει την επιστροφή στην ευρωπαϊκή ήπειρο των μεταφορέων που έχουν παγιδευτεί σε αγγλικό έδαφος. Η Incofruit – Hellas με την ΟΦΑΕ ζήτησαν την εφαρμογή του μέτρου των Πράσινων Λωρίδων προς αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη  -6,6% (38.289 τ. έναντι 41.006 τ.),  

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 80.967 τ. έναντι 82.249 τ. αντίστοιχα πέρσι.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ  και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Όπως δήλωσε ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος INCOFRUIT – HELLAS, «με το αναμενόμενο Brexit για τις επιχειρήσεις του κλάδου των οπωροκηπευτικών σκοπός είναι ο περιορισμός των διαταραχών ολόκληρης της εφοδιαστικής αγροδιατροφικής αλυσίδας  με την εφαρμογή  των εργαλείων που διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο lockdown στην Ευρώπη. Οι πράσινες λωρίδες της ΕΕ, μαζί με τις συστάσεις της ΕΕ θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει μια προσέγγιση για διατήρηση ανοικτών συνόρων στις εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, βεβαίως με προστασία του προσωπικού που απασχολούνται στις μεταφορές ανταποκρινόμενο στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.