Φ. Γκιουλέν: Ο Ερντογάν κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα

Φ. Γκιουλέν: Ο Ερντογάν κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορεί ο πρόεδρος Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα υπακούσει σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές.

Ο Γκιουλέν επανέλαβε ωστόσο ότι ο ίδιος ο Ερντογάν οργάνωσε το πραξικόπημα.

“Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το αίτημα έκδοσης” είπε ο Γκιουλέν σε δημοσιογράφους, με τη βοήθεια μεταφραστή, από την Πενσιλβάνια όπου διαμένει.

Συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με πραξικοπηματίες

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πραξικοπηματιών που αντιστέκονταν στη σύλληψή τους σε περιοχή κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και σε μια αεροπορική βάση στην κεντρική Τουρκία, γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος.

Τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι πραξικοπηματίες δεν ανταπέδωσαν και τελικά συνελήφθησαν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο έναν Τούρκο αξιωματούχο, συγκρούσεις ξέσπασαν και σε αεροπορική βάση στο Ικόνιο, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και συμμετεχόντων στην απόπειρα πραξικοπήματος.

“Η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο” επισήμανε ο αξιωματούχος.

Επανεξετάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ενώπιον υποστηρικτών του ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, η οποία καταργήθηκε επίσημα το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας για την ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ως κυβέρνηση και ως Κράτος, εμείς γνωρίζουμε και ακούμε αυτό το αίτημα που είναι δικό σας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα» απάντησε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πραξικοπηματιών.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα συζητήσει με την αντιπολίτευση και μια απόφαση αναμφίβολα θα ληφθεί» πρόσθεσε ο ίδιος σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν απάντησε στους πολίτες που φώναζαν «θέλουμε την θανατική ποινή» μετά την κηδεία θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Στη Δημοκρατία, η απόφαση, είναι αυτό που θέλει ο λαός» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτήν την απόφαση καθώς σε αυτήν την χώρα εκείνοι που διαπράττουν ένα πραξικόπημα εναντίον του Κράτους υποχρεωτικά θα πληρώσουν το τίμημα».

Πηγή: ΑΠΕ