Γλυκό το σταφύλι για τους Καβαλιώτες

Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αντιμετώπισε η φετινή παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού στο Ελαιοχώρι Καβάλας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων Λαχανικών Σταφυλιών «Ποιότητα Σύμβολο», Νίκο Μαυρίδη, καθώς είχαν καλές στρεμματικές αποδόσεις, με πολύ καλή ποιότητα, αλλά και ράφι.

«Τα προϊόντα μας δεν έχουν προβλήματα και η εξαγωγή τους συνεχίζεται μέχρι στιγμής ομαλά», λέει. Κύριος εξαγωγικός προορισμός είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και δευτερευόντως η Γερμανία.

Με βάση τον νόμο της αγοράς για την προσφορά και τη ζήτηση, τα προβλήματα που προκάλεσε στους ανταγωνιστές του συνεταιρισμού ο καιρός άνοιξαν τον δρόμο για τους Καβαλιώτες. Στα θετικά της χρονιάς επομένως καταγράφεται η μειωμένη προσφορά από την Ισπανία, που αντιμετώπισε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, τον καύσωνα και την ξηρασία.

Επίσης, στην Ιταλία, οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. «Συνέπεια αυτών ήταν να έχουν μία καλύτερη τύχη τα δικά μας προϊόντα και φέτος να παρατηρείται μία αυξανόμενη ζήτηση εξαγωγών για το σταφύλι».

Ανθεκτικότερες ποικιλίες

Στον Συνεταιρισμό επέλεξαν να καλλιεργούν σε ποσοστό 90% τις ποικιλίες με δικαιώματα (Arra), καθώς και μιας αμερικάνικης εταιρείας, επίσης με δικαιώματα, οι οποίες βρίσκουν ράφι στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο κ. Μαυρίδης σημειώνει ότι τα Τόμσον (Σουλτανίνα) θεωρούνται πλέον ξεπερασμένη ποικιλία και οι νέες κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

«Είναι όλες άσπερμες, αλλά με χρώματα, λευκό, κόκκινο, μαύρο, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε μέρος της αγοράς και σε άλλα χρώματα. Στα πλεονεκτήματα αυτών των ποικιλιών περιλαμβάνεται το γεγονός ότι είναι ανθεκτικότερες στις καιρικές συνθήκες (βροχή και υγρασία) συγκριτικά με τα Τόμσον. Επίσης, έχουν χαμηλότερο καλλιεργητικό κόστος και απαιτούν λιγότερους ψεκασμούς, γεγονός θετικό για τον καλλιεργητή, αλλά και για την υγεία του καταναλωτή».

Η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε γύρω στο 1 ευρώ το κιλό, γιατί η κάθε ποικιλία έχει την τιμή της. Η ευνοϊκή χρονιά δεν μπορεί να απομακρύνει τη σκιά πάνω από τους παραγωγούς, που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές σε κόστος παραγωγής, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, για αυτό διεκδικούν από το κράτος λύσεις.

«Επιπλέον, έχουμε προβλήματα, όπως όλη η χώρα, με τους εργάτες γης και όσο μειώνεται το δυναμικό, τόσο βαίνει αυξανόμενο το ημερομίσθιο». Τέλος, αναφέρει ότι το σταφύλι εξάγεται σε ποσοστό 90%, συμβάλλει επομένως στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, για αυτό χρειάζεται στήριξη.