Αυτό το άρθρο είναι 99 μηνών

Γλυπτό του Καπράλου για την καπνοκαλλιέργεια – δωρεά της «Παπαστράτος» κοσμεί το ισόγειο της Βουλής

06/02/2017
4' διάβασμα
glypto-tou-kapralou-gia-tin-kapnokalliergeia-dorea-tis-papastratos-kosmei-to-isogeio-tis-voulis-74279

Η καλλιέργεια του καπνού, που άλλαξε τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα , δημιούργησε ανάπτυξη και εξωστρέφεια αλλά και πολλές κοινωνικές αλλαγές πλέον απεικονίζεται με εξαιρετικό τρόπο και στη Βουλή.

Τη δωρεά της γλυπτής ζωφόρου, ενός κορυφαίου γλύπτη, του Χρήστου Καπράλου, με θέμα: «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού», από την εταιρία Παπαστράτος, έκανε αποδεκτή ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Βουλής.

«Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού» , ένα έργο τεράστιας όχι μόνο καλλιτεχνικής αλλά και ιστορικής αξίας, όπως είπαν οι ομιλητές στην εκδήλωση,  φιλοτεχνήθηκε το 1954 από τον Χρήστο Καπράλο, έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, κατά παραγγελία του Ευάγγελου Παπαστράτου, ιδρυτή της εταιρίας Παπαστράτος, και επί 50 και πλέον χρόνια κοσμούσε την είσοδο του ιστορικού εργοστασίου της εταιρίας στον Πειραιά. Η ιστορία της οικογένειας Παπαστράτου συνδέθηκε με τον Χρήστο Καπράλο, που συνδέονταν με βαθιά εκτίμηση και φιλία.

Η γλυπτή ζωφόρος (ύψους 60 εκατοστών και μήκους 9,8 μέτρων)απεικονίζει τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων στα καπνοχώραφα σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του καπνού.  Η μνημειακή ζωφόρος αποτελεί το τρίτο έργο του Χρήστου Καπράλου που κοσμεί πλέον το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το άγαλμα της «Μάνας» στον περίβολο του Μεγάρου και η ζωφόρος «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» αποτελούν ιστορικά έργα του ίδιου καλλιτέχνη. Το έργο εκτίθεται στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, που στεγάζει σήμερα υπηρεσίες της Βουλής και κυρίως τη Βιβλιοθήκη της, σηματοδοτώντας με την εκεί παρουσία του την ιστορική χρήση του κτιρίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ευχαρίστησε την εταιρία «Παπαστράτος» για την εμβληματική συνεισφορά της δωρεάς στην αισθητική και τη λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αναφερόμενος στο έργο του Χρήστου Καπράλου είπε χαρακτηριστικά: «…Η ζωφόρος της Πίνδου, το άγαλμα της Μάνας και πλέον αυτό το έργο του Καπράλου, αποτελούν -θα έλεγε κανείς- ένα είδος τριλογίας. Και τα τρία αυτά θέματα παραπέμπουν στη δημιουργία… Ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας οποιαδήποτε εστία δημιουργίας, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι σωστό και με έναν εμβληματικό τρόπο να λειτουργεί παραδειγματικά για την κοινωνία και τη χώρα μας».

Ο κ.Βούτσης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα πως εντός των επόμενων δύο ετών θα ολοκληρωθεί και η αναστήλωση της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται πίσω από την Παλαιά Βουλή, συνθέτοντας έτσι  ένα «συγκρότημα στολίδι» στο κέντρο της Αθήνας, με ιστορικό και εμβληματικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης δήλωσε πως αποτελεί πραγματική τιμή για την εταιρία, που «η Βουλή των Ελλήνων αποδέχθηκε τη δωρεά αυτού του έργου του Καπράλου στη μνήμη των ιδρυτών της εταιρείας μας. Είναι ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, που μιλά για τη ζωντανή σχέση των καπνοκαλλιεργητών με την ελληνική γη. Είναι ακριβώς αυτή η σχέση που η Παπαστράτος κρατά ζωντανή εδώ και 85 χρόνια, αγοράζοντας κάθε χρόνο περισσότερο από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών αλλά και αναπτύσσοντας ειδικά προγράμματα για τους καπνοκαλλιεργητές και τις τοπικές κοινωνίες. Το έργο του Καπράλου μιλά επίσης για τις δυνατότητες της χώρας μας, εφόσον υπάρχει συλλογική προσπάθεια, για το κοινό καλό. Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια,η Παπαστράτος ενώνει και τις δικές της δυνάμεις ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα καλύτερο μέλλον».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής Τασία  Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος και Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης–Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου,  Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργακαράκου,  καθώς και στελέχη της δωρήτριας εταιρείας.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: