Γραμμή για χαμηλότερες τιμές στο συμπύρηνο

Επικαλούνται την αυξημένη παραγωγή οι κονσερβοποιίες

Γραμμή για χαμηλότερες τιμές στο συμπύρηνο

Το έδαφος για χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές παραγωγού στο συμπύρηνο φαίνεται ότι καλλιεργούν οι κονσερβοποιίες, επικαλούμενες την αυξημένη φετινή παραγωγή, παρά τις απώλειες –ποσοτικές και ποιοτικές– στη συγκομιδή που άφησαν πίσω τους οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Ιουλίου.

Με την παράδοση των πρώιμων ποικιλιών να ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, μια πρώτη γεύση των προθέσεων της βιομηχανίας έδωσε η ανακοίνωση που εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) με τον ερωτηματικό τίτλο «Σώζεται η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου;». Από τις πρώτες αράδες της ανακοίνωσης, το συνδικαλιστικό όργανο των μεταποιητικών επιχειρήσεων αναφέρει ότι «διαψεύδονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη και επανακατάκτηση των χαμένων θέσεών μας στην παγκόσμια αγορά, μέσα από την καλή ποιότητα ροδάκινου και την επαρκή ποσότητα». Παράλληλα, σημειώνεται ότι «τα ροδάκινα που παραδίδονται για μεταποίηση είναι σε μεγάλο ποσοστό ακατάλληλα (μικρόκαρπα, άρρωστα, πράσινα)».

«Η τιμή, προφανώς, θα είναι παρακάτω από την περσινή», έδωσε το στίγμα χωρίς περιστροφές, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου. Ο ίδιος επικαλέστηκε τη «λογική της αγοράς», λέγοντας συγκεκριμένα ότι «πέρσι η παραγωγή ήταν πάρα πολύ μικρή. Είχαμε υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά και, βεβαίως, η δικιά μας προσπάθεια και διάθεση στην αγορά ήταν σε άλλα επίπεδα, αφού και η παραγωγή κομπόστας ήταν μικρότερη. Φέτος, που πρέπει να έχουμε μεγαλύτερες παραγωγές και να πουλήσουμε, προφανώς θέλουμε πιο ανταγωνιστικό κόστος».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί