Γύρισε ο τροχός, έφερε τιμές και ποσότητες για το νωπό φασόλι

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνόησαν σημαντικά την καλλιέργεια του υπαίθριου νωπού φασολιού. Τυχεροί ήταν οι παραγωγοί οι οποίοι ξεκίνησαν όψιμα τις σπορές τους, με αποτέλεσμα να έχουν καλές τιμές και παραγωγή.

Η καλλιέργειες νωπού φασολιού εντοπίζονται περισσότερο κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα και η παραγωγή κατευθύνεται στις κεντρικές λαχαναγορές, όπως επίσης και στις λαϊκές. Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούνται στην περιοχή της Θήβας και στη Λοκρίδα Φθιώτιδας, όπου οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του φυτού.

Όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, «σε σύγκριση με το ανοιξιάτικο νωπό φασολάκι, για την τρέχουσα περίοδο έχουμε καλά αποτελέσματα, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα, αλλά και στις τιμές, οι οποίες προσεγγίζουν το 1 ευρώ το κιλό (τύπος μπαρμπούνι).

Αν λάβουμε υπόψη ότι την άνοιξη οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονταν από 600 έως 700 κιλά σήμερα, συζητάμε για αποδόσεις που ξεπερνούν τα 1.200 κιλά νωπού φασολιού το στρέμμα». Όπως είναι γνωστό, την περίοδο του Αυγούστου, ακόμη και του Σεπτεμβρίου, η καλλιέργεια παρουσίασε μεγάλη κάμψη στο θέμα της τιμής του, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών να απογοητευτεί.

Συνεργασία, όχι… λοταρία

Η λύση εντοπίζεται στο θέμα της συνεργασίας υποστηρίζει ο κ. Μπουράμας. «Είναι κρίμα σε περιόδους μεγάλης προσφοράς ο μόχθος και η αγωνία μας να καταλήγουν στα αζήτητα και να περιμένουμε να πιάσουμε την καλή όταν δεν υπάρχει προϊόν στην αγορά. Αυτή η κατάσταση έχει περισσότερο σχέση με τη λοταρία και όχι με ένα σύγχρονο μοντέλο παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Θα πρότεινα τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεργατικού σχήματος μεταξύ των εμπλεκομένων, ώστε το νωπό φασόλι, όπως και άλλα προϊόντα, που δεν πωλούνται, να οδηγούνται στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη συνέχιση της καλλιέργειας και ένα καλύτερο εισόδημα για εμάς». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Βαγγέλη Δαβιώτη, παραγωγού από την Καλλιθέα Βοιωτίας. «Η ζήτηση ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές για την τρέχουσα περίοδο, τα αμπελοφάσουλα κυμαίνονται στο 1,5 ευρώ το κιλό, οι χάντρες στα 90 λεπτά, το τσαουλί στα 80 με 90 λεπτά και το μπαρμπούνι πάνω από 70 λεπτά το κιλό, ανάλογα και με την ποιότητα.