Το γύρισμα το καιρού μπορεί να βοηθήσει τις εξαγωγές πορτοκαλιών

«H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών μέχρι την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ανέρχεται σε 58.850 τόνους, μειωμένη κατά 13,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι», εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαγωγική εκστρατεία ολοκληρώνεται και στην περιοχή της Καβάλας, μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής. Η καμπάνια αξιολογείται ως προβληματική για τις κύριες ποικιλίες αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών, κάτι που δείχνει τον δρόμο για την επίσπευση της υλοποίησης του προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών Η έναρξη αυτής της περιόδου των εσπεριδοειδών χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην πώληση. Ειδικά για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή και οι τιμές πολύ χαμηλές, κυρίως λόγω εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο. Η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη για την κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς. Ο καιρός έχει γίνει πιο κρύος νωρίτερα φέτος. Αυτό είναι θετικό και αντικατοπτρίζεται στην αύξηση της ζήτησης και, ελπίζουμε, της αξίας πώλησης των προϊόντων.

«Δυστυχώς και εφέτος στις παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών (κατ ευθείαν από τον αγρό) από «Βαλκάνιους εμπόρους» που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι, ως οφείλουν, στο ΜΕΝΟ χωρίς κανένα  παραστατικό. Με τον τρόπο αυτό εκτοπίζουν από τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες με συνέπεια την δυσφήμιση των ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών στους καταναλωτές αυτών των χωρών», αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-19/11/21 ανέρχονται σε 20.421 τόνοι. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο ίδιο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανέρχονται σε 15.660 τόνους, εκ των οποίων οι 12.877 τόνοι από τη Βόρεια Μακεδονία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (εξαγωγές 6.987 τόνοι- εισαγωγές 6963 τόνοι) και η Ημαθία(εξαγωγές 3.302 τόνοι- εισαγωγές 4.748 τόνοι). Ο κ. Πολυχρονάκης εφιστά την προσοχή «για τυχόν περιπτώσεις εξαγωγές εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων».

Στα ακτινίδια, από 1/9/2021 και 19/11/2021, οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση αφορούσαν 52.760 τόνους, εκ των οποίων προς Ιταλία οι 29.053 τόνοι, ήτοι το 55% των εξαγωγών τους.Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία

Kαμπανάκι για τα ακτινίδια

Όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, παρά την έκδοση απόφασης του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Εντατικοί έλεγχοι σε αποστελλόμενα στην Ε.Ε. φορτία ακτινιδίων» εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Εξάλλου, ο ίδιος σημειώνει ότι το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TGUE), που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία ακύρωσε μέρος της γεωργικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου. Συγκεκριμένα, το κομμάτι που αφορούσε τη διεύρυνση προς τη Δυτική Σαχάρα των προτιμήσεων που δόθηκαν στο Μαρόκο, μένει στον «πάγο» μέχρι να επιλυθεί αυτή τη διαφορά, δηλαδή για τουλάχιστον ένα χρόνο.

«Με αυτόν τον τρόπο, όλα θα παραμείνουν ίδια για τις μαροκινές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κηπευτικών από τη Δυτική Σαχάρα, οι οποίες, πιστεύουμε ότι βλάπτουν τον κοινοτικό παραγωγικό τομέα, καθώς πρόκειται για ίδια προϊόντα, με την ίδια ημερολογιακά παραγωγή καιι χωρίς οι συνθήκες ανταγωνισμού στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό τομέα    να είναι ίδιες.

Η αύξηση στο κόστος παραγωγής και επεξεργασίας των ενωσιακών νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων , (εργατικών, καλλιεργητικών δαπάνών συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών και του μάρκετινγκ) και μεταφορικών σε συνδυασμό με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται στην Ευρωπαϊκή αγορά από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών χαμηλού κόστους ζητούμε :

Αναθεώρηση των τιμών εισόδου που ορίζονται για τις τρίτες χώρες στις προτιμησιακές συμφωνίες, για προσαρμογή τους στο τρέχον κόστος των ευρωπαϊκών παραγωγών Είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να υπερασπιστεί την απαίτηση να αναθεωρηθούν αυτές οι συμφωνίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενεργεί για ολόκληρη την ΕΕ», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.