Η διεύρυνση δρομολογεί επενδύσεις σε ψυγεία και διαλογητήριο για τον ΑΣ Ζαγοράς

Ως καταλύτης για την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού σχεδίου, ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ, που αφορά την επέκταση των εγκαταστάσεών του, λειτουργεί για τον ΑΣ Ζαγοράς η ενσωμάτωση των γειτονικών συνεταιρισμών Πουρίου και Μακρυράχης.

Η διεύρυνση δρομολογεί επενδύσεις σε ψυγεία και διαλογητήριο για τον ΑΣ Ζαγοράς
Σχέδιο 5 εκατ. ευρώ για τον συνεταιρισμό που ενέταξε στην ομπρέλα του Πουρί και Μακρυράχη

Το πρότζεκτ, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων ψυκτικών θαλάμων καθώς και την αγορά σύγχρονου ηλεκτρονικού διαλογητηρίου, είχε αρχίσει από καιρό να σχηματοποιείται στο μυαλό της διοίκησης του συνεταιρισμού.

Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, που προκύπτουν από τη διεύρυνση και ιδίως η ανάγκη διαχείρισης του αυξημένου παραγωγικού δυναμικού, φαίνεται ότι επισπεύδουν τις εξελίξεις. Πρόθεση του συνεταιρισμού, όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής του, Διονύσης Βαλασάς, είναι να εντάξει την επένδυση σε ένα από τα μέτρα του ΠΑΑ, που αναμένεται να τρέξουν στο επόμενο διάστημα, με πιθανότερο αυτό της Μεταποίησης.

Η συνολική παραγωγή καθενός από τα δύο όμορα χωριά ανέρχεται σε 1.500 τόνους μήλων ετησίως, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους 13.000 τόνους που παράγει κατά μέσο όρο ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς, όταν η δυναμικότητα των ψυγείων του δεν ξεπερνά τους 10.000 τόνους.

Η διεύρυνση δρομολογεί επενδύσεις σε ψυγεία και διαλογητήριο για τον ΑΣ ΖαγοράςΟ κ. Βαλασάς τονίζει ότι η εγγραφή των δύο νεοσύστατων συνεταιρισμών από τα όμορα χωριά είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων ζυμώσεων και έχει αμοιβαία οφέλη: «Τα νέα μέλη που έρχονται κάτω από την ομπρέλα του ΑΣ Ζαγοράς, έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν σε ένα καταξιωμένο συνεταιριστικό σχήμα και να να επωφεληθούν από τις υποδομές, το δίκτυο και το όνομα που αυτό έχει δημιουργήσει στην αγορά. Σε εμάς δίνεται η δυνατότητα να διακινήσουμε μεγαλύτερες ποσότητες και, παράλληλα, να ελέγξουμε τη μηλοπαραγωγή της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής», σημειώνει και προσθέτει: «Η πλειοψηφία των παραγωγών από τα χωριά αυτά ήταν μέχρι σήμερα έρμαια των εμπόρων οι οποίοι, σημειωτέον, διέθεταν στη συνέχεια το προϊόν στην αγορά ως μήλο Ζαγοράς, δρώντας ουσιαστικά ανταγωνιστικά προς εμάς».

Σχολιάζοντας την εικόνα της αγοράς μήλου σήμερα, ο κ. Βαλασάς εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τη μείωση στην κατανάλωση που καταγράφεται στην Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας των καταναλωτών αλλά και για τις πιέσεις σε διεθνές επίπεδο. «Η ευρωπαϊκή παραγωγή εμφανίζει φέτος μικρή μείωση της τάξης του 3%, ωστόσο το μεγάλο αγκάθι, που σχετίζεται με το ρωσικό εμπάργκο, παραμένει. Πρόκειται για μια χώρα που διοχετευόταν μεγάλο κομμάτι της πολωνικής κυρίως, παραγωγής, η οποία πλέον πέφτει στις υπόλοιπες αγορές σε χαμηλότερες τιμές», εξηγεί.

Παρά τις δυσκολίες, πάντως, και με σύμμαχο τα εξαγωγικά του ανοίγματα, ο ΑΣ Ζαγοράς έχει καταφέρει να κρατήσει τις τιμές του στα περσινά επίπεδα. «Στην καλή κατηγορία (πάνω από 75 γραμμ.) κινούμαστε στα 1,15 – 1,30 ευρώ το κιλό στη χονδρική».

Η κρίση στην Αίγυπτο φρέναρε τις εξαγωγές

Προβλήματα στις εξαγωγές δημιούργησε τη φετινή σεζόν και η νομισματική κρίση στην Αίγυπτο, που αποτελεί μια παραδοσιακή αγορά για το ελληνικό μήλο. Όπως μας λέει ο κ. Βαλασάς, «κάποια στιγμή, η ισοτιμία της αιγυπτιακής λίρας με το δολάριο κατρακύλησε από το 8,5 προς 1 στο 19 προς 1, δημιουργώντας μεγάλα προσκόμματα στις εισαγωγές προϊόντων. Αυτό είχε ως συνέπεια σημαντικές ποσότητες ελληνικών μήλων, που προορίζονταν για την Αίγυπτο, να κατευθυνθούν τελικά στην ελληνική αγορά, στην οποία και διατέθηκαν με αρκετά χαμηλές τιμές».