Η Γερμανία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Γερμανία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων

Σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή), το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη 2/6 ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, που ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στην Γερμανία, εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD). Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

«Γελοίο» χαρακτήρισε το ψήφισμα ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

«Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως «για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου».