Η μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ θα μειώσει τις αγροτικές θέσεις εργασίας

Η μελέτη αντλεί στοιχεία από την Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ

Η μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ θα μειώσει τις αγροτικές θέσεις εργασίας

Η απώλεια αλλοδαπών εργαζομένων πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση των αγροτικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος (NPPC). Για να φτάσει σε αυτό το πόρισμα, η μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα (ISU) λαμβάνει υπόψιν της τη σκληρή μεταναστευτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τις τωρινές συνθήκες στην αμερικανική αγορά εργασίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται «σφιχτές», ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Αντλώντας στοιχεία από την Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι του ISU κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια του αλλοδαπού εργατικού δυναμικού -που απορρέει από την αλλαγή της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής- δεν θα ισοσταθμιστεί από τους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι η μικρότερη προσφορά ξένων εργαζομένων θα οδηγήσει στην πτώση της ζήτησης για εργατικά χέρια λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και στη μείωση τη γεωργικής παραγωγής, καθώς οι ηλικιωμένοι αγρότες θα εγκαταλείπουν τις εντατικές εργασίες τους. Η προβλεπόμενη μείωση των εργαζομένων στη γεωργία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 3,4% έως και το 5,5% επί του συνολικού αριθμού τους.

Οι κυριότεροι παράγοντες που έχουν συντελέσει στη σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται στη γεωργία των ΗΠΑ είναι ο αρνητικός ρυθμός αύξησης του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές από το 2010, η γήρανση του εργατικού δυναμικού της υπαίθρου, που το καθιστά όλο και πιο αδύναμο ή απρόθυμο να ασκήσει έντονη γεωργική εργασία, η μείωση των μεταναστών που εισέρχονται στις αγροτικές αγορές εργασίας και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας.

«Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ είναι αναγκαίο να έχει πρόσβαση σε νόμιμο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό» δήλωσε ο Πρόεδρος του NPPC, Jim Heimerl, παραγωγός χοιρινού κρέατος από το Johnstown του Οχάιο. «Οι ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι αλλοδαποί εργάτες έχουν καθοριστική σημασία στη διατήρηση και την αύξηση του εργατικού δυναμικού και την αναζωογόνηση των αγροτικών κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρειαζόμαστε περισσότερους από αυτούς, όχι λιγότερους».