Η παράδοση που… ζωντανεύει το γάλα

Τέσσερις γενεές τυροκόμων που βασίζονται στην εμπειρία χρόνων

Τέσσερις γενεές τυροκόμων βασισμένοι στην παράδοση
-Διαφήμιση-

Την οικογενειακή παράδοση χρόνων, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία για τη διασφάλιση των διεθνών κανόνων υγιεινής συνεχίζει το τυροκομείο Γρατσάνη στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο έχει πιστοποιηθεί με το ελληνικό σήμα για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων από ελληνικές πρώτες ύλες.

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του τυροκομείου, το οποίο βρίσκεται στο Καστράκι Ευπαλίου, 5 χιλιόμετρα έξω από τη Ναύπακτο, δίπλα στη γέφυρα του Μόρνου, ο τρίτης γενιάς τυροκόμος Χρήστος Γρατσάνης παράγει τυροκομικά προϊόντα, τα οποία προωθεί στην εγχώρια αγορά, σε σημεία πώλησης στο Καστράκι, στη Ναύπακτο, στην Αθήνα και την Πάτρα, αλλά και σε μικρές ποσότητες στην Αμερική. Η δραστηριότητα του τυροκομείου έχει ενισχύσει σημαντικά τους ντόπιους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εδώ και χρόνια προμηθεύουν το γάλα τους που προέρχεται από τα αιγοπρόβατα της περιοχής. «Εδώ και χρόνια στο τυροκομείο μας προσπαθούμε να παράγουμε προϊόντα που φτιάχνονται από αγνά υλικά.

Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας τροφίμων και παράγουμε μια μεγάλη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων. Το γεγονός, δε, ότι η πρώτη ύλη μας προέρχεται από κτηνοτρόφους της περιοχής, αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα και την σταθερότητά της και ο καταναλωτής είναι σίγουρος για την ποιότητα του προϊόντος που αγοράζει», επισημαίνει ο κ. Γρατσάνης.

Πρόσφατα, στο δυναμικό της επιχείρησης προστέθηκε και ο νεαρός Στέργιος Γρατσάνης, τέταρτης γενιάς τυροκόμος, ο οποίος σπούδασε τη γαλακτοκομική τέχνη προκειμένου να συνεχίσει την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης. Μεταξύ των προϊόντων που παράγει και εμπορεύεται η «Τυροκομικά Μόρνου Γρατσάνης» είναι το φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, το οποίο προέρχεται από φάρμες με ζώα μόνο ελληνικά και ελευθέρας βοσκής, το ξινόγαλο, το φρέσκο ανθότυρο, η φέτα, το γίδινο τυρί, η αιγοπρόβεια γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, η ξερή μυζήθρα, η ξινομυζήθρα, το κασέρι από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, η τυροσαλάτα και τα γιαούρτια. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει και παραδοσιακό εργαστήριο φρέσκων παραδοσιακών ζυμαρικών, όπου δημιουργούν χυλοπίτες, λαζάνια, βίδες, μακαρονάκι κοφτό, γλυκό και ξινό τραχανά, σταρένιο και ολικής αλέσεως.

-Διαφήμιση-