Η συνεχής υπερφορολόγηση «τρέφει» το λαθρεμπόριο αλκοολούχων

Η υπερφορολόγηση στο αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την παραγωγή και τα δημόσια έσοδα

Η υψηλή φορολογία «τρέφει» το λαθρεμπόριο και χρηματοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα. Πρόκειται για ένα από τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση της Ένωσης Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών Ευρώπης (SpiritsEUROPE).

Όπως τόνισε στην παρουσίαση του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, στη χώρα μας οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις στα αλκοολούχα ποτά τα προηγούμενα χρόνια (+125% την περίοδο 2009-2010) είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της κατανάλωσης να κατευθυνθεί σε άλλες κατηγορίες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Παράλληλα, οδήγησαν σε αύξηση των διασυνοριακών αγορών και διόγκωση του λαθρεμπορίου κυρίως μη εμφιαλωμένων αποσταγμάτων και προϊόντων αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βέττα, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο για τα δημόσια έσοδα, την απασχόληση με την απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας και εν γένει την ελληνική οικονομία.

«Οι διωκτικές αρχές έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στο λαθρεμπόριο που τρέφεται από την υψηλή φορολογία  χρηματοδοτώντας το οργανωμένο έγκλημα» αναφέρει ανακοίνωση με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της SpiritsEUROPE, που φέτος πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Στη διάρκεια της συνέλευσης διεξήχθη κλειστή ημερίδα παρουσία των μεγαλύτερων παραγωγών/εμπόρων αλκοολούχων ποτών, με τη συμμετοχή διεθνών ομιλητών, αλλά και εκπροσώπων της Δημόσιας Διοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα ειδικότερα.

Στα κύρια συμπεράσματα εντάσσεται ότι η άρση των στρεβλώσεων στην αγορά θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την αναπτυξιακή δυναμική ενός κλάδου με σημαντική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα (>900 εκ. ευρώ) και την απασχόληση (>21.000 θέσεις εργασίας). Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της εδραίωσης δυναμικών συνεργιών με άμεσα συνδεδεμένους κλάδους, κυρίως δε με αυτόν του τουρισμού, που θα μπορούσε να συμβάλει στον εμπλουτισμό και την προαγωγή του τουριστικού προϊόντος.

Καταπολέμηση λαθρεμπορίου

Στον επίσημο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι η υπερφορολόγηση στα αλκοολούχα ποτά έχει οδηγήσει σε μείωση της νόμιμης ζήτησής τους και υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αποτελεί για την Κυβέρνηση βασική δέσμευση. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε ότι το λαθρεμπόριο χρηματοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα, εστιάζοντας στις απώλειες που επιφέρει στα δημόσια έσοδα και όλες τις πτυχές της οικονομίας, ενώ εξήρε τις πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες και το δύσκολο έργο των διωκτικών αρχών, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε συνεργασία με τον κλάδο με κοινό σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου, στόχο που θα αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και θα προστατέψει αποτελεσματικά τον υγιή ανταγωνισμό.