Η ζωική παραγωγή απορροφά το 1/3 της φυτικής

Ως ατμομηχανή για την ελληνική γεωργία μπορεί να λειτουργήσει η κτηνοτροφία η οποία απορροφά τo 1/3 της φυτικής παραγωγής.

Αυτό δείχνουν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα μας αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, Γιώργος Διδάγγελος, αν το ποσοστό αυτό αυξηθεί, θα επιτευχθεί και η πολυπόθητη για τον κλάδο μείωση του κόστους παραγωγής.

«Η κτηνοτροφία τόσο σε καρπούς όσο και σε σανό “παίρνει” το 1/3 της συνολικής φυτικής παραγωγής. Πέρα, δηλαδή, από τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, που αξιοποιούνται για ανθρώπινη χρήση (σιτηρά, όσπρια κ.λπ.), τα υπόλοιπα (καλαμπόκι, κτηνοτροφικά ψυχανθή) αξιοποιούνται μέσω της κτηνοτροφίας ως ζωοτροφές», μας εξηγεί ο κ. Διδάγγελος και προσθέτει: «Αν στο μέλλον καταφέρουμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό, θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στο κόστος παραγωγής, αφού θα μειωθούν οι εισαγωγές ζωοτροφών, με αποτέλεσμα τα πλεονεκτήματα να είναι πολλαπλά για τα κτηνοτροφικά προϊόντα».

Ωστόσο, ο ΣΕΚ στις προτάσεις του, που δημοσιοποίησε λίγο πριν από το Πάσχα, όσον αφορά τους άξονες άμεσης στρατηγικής για την επιβίωση της κτηνοτροφίας προτείνει ακόμα τα εξής:

  1. Γενναία ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών για την επιβίωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με διαγραφή ενός μεγάλου ποσοστού του κεφαλαίου και του συνόλου των τόκων.

2. Εξασφάλιση ρευστότητας για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με χαμηλότοκα δάνεια.

3. Μείωση των ιδιαίτερα υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων και κυρίως του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και στις χονδροειδείς ζωοτροφές από 24% στο 13%, με προοπτική να πάει στο 8%. Απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες, χωράφια) από κάθε φόρο, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου.

4. Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος αγροτών-κτηνοτρόφων.

5. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

6. Χτύπημα των ελληνοποιήσεων, υιοθετώντας την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ιχνηλασιμότητας «από τον στάβλο στο πιάτο» σε εθνικό επίπεδο, από το οποίο, πέραν της ιχνηλάτισης των ζώων και των παραγώγων τους, θα μπορεί να προκύψει ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης των ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή και της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον Έλληνα κτηνοτρόφο, τον καταναλωτή και, εντέλει, την εθνική οικονομία.

7.Ανάμεσα στις βασικές παραμέτρους που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι ο τομέας των βοσκότοπων. Για να υπάρξει μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο θέμα αυτό, προϋπόθεση αποτελεί η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας και του κλάδου, το οποίο θα είχε ήδη επιλυθεί, εάν είχε υλοποιηθεί το Σχέδιο Δράσης, που είχε υποβάλει ο ΣΕΚ στο ΥΠΑΑΤ.

8.Οριστική επίλυση του ζητήματος της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Χρόνια προβλήματα

Η απουσία εθνικής στρατηγικής –όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι στο σύνολό τους– η αδυναμία επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του κλάδου (η αδειοδότηση στάβλων, η έλλειψη εθνικού σχεδίου γενετικής βελτίωσης, η διαχείριση βοσκότοπων, η έλλειψη οργάνωσης της παραγωγικής βάσης κ.ά.), οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, η υπερφορολόγηση, η υπερχρέωση και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν τον κλάδο σε διαρκή συρρίκνωση.