ΗΠΑ: Οι αγρότες εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες και στρέφονται στην ηλιακή ενέργεια

Υπολογίζεται ότι τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα

oi-agrotes-egkataleipoun

Ι διαίτερα «σκούρα» τα έχουν βρει Αμερικανοί αγρότες τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των βασικών αγροτικών προϊόντων (σ.σ. ειδικά αυτών που ανήκουν στην κατηγορία των εμπορευμάτων), καθώς και των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με χώρες όπως η Κίνα και το Μεξικό. Αυτές οι δύσκολες συνθήκες έχουν εξωθήσει αρκετούς αγρότες σε αλλαγή πλεύσης, μεταπηδώντας σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία: την ηλιακή ενέργεια.

Πριν από δεκαοκτώ μήνες, ο αγρότης Randy DeBaillie εγκατέστησε για πρώτη φορά φωτοβολταϊκά στο αγρόκτημά του στο χωριό Orion, της Πολιτείας του Ιλινόι, με σκοπό να παράγει και να καταναλώνει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο. Τώρα, όπως και πολλοί άλλοι αγρότες στην περιοχή, θέλει να χρησιμοποιήσει σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα της γεωργικής του γης για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας και να εκμισθώσει το περίσσευμά του σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για ένα υψηλό αντίτιμο. «Προσπαθούμε να αφιερώσουμε 15 στρέμματα από τη λιγότερο αποδοτική γη που καλλιεργούμε. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υγρό κομμάτι, από το οποίο αποκομίζουμε κέρδος κατά μέσο όρο 150 έως 200 δολάρια ανά στρέμμα. Εάν μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε εκεί ένα ηλιακό πάρκο, θα κερδίζουμε πλέον περίπου 1.000 δολάρια ανά στρέμμα», δήλωσε ο DeBaillie στο ειδησεογραφικό δίκτυο CGTN.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να προσφέρει την απαιτούμενη ώθηση στους Αμερικανούς αγρότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Το πιστεύω απόλυτα. Όταν μιλάμε για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα ανά στρέμμα, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Με τη μέθοδο της λοταρίας οι άδειες

Τον τελευταίο καιρό, το ενδιαφέρον για την ανανεώσιμη ενέργεια στο Ιλινόι έχει αυξηθεί χάρη στα θελκτικά κρατικά κίνητρα που αποσκοπούν στην προώθηση της καθαρής ενέργειας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα αιτήματα από αγρότες έχουν κατακλύσει τις Αρχές και από ό,τι φαίνεται θα χρειαστεί να επιστρατευτεί λοταρία για να καθοριστεί σε ποιους θα ανατεθούν οι σχετικές συμβάσεις. «Δεν με εξέπληξε. Ίσως η κλίμακα είναι ακόμα μεγαλύτερη από όσο περίμενα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεγάλη έκρηξη, όσον αφορά τον αριθμό έργων που εξετάζονται», αναφέρει ο Anthony Star, διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της πολιτείας.