Σχεδόν η μισή καλλιεργήσιμη γη στις ΗΠΑ ανήκει σε μη αγρότες

hpa
-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το 99% των αμερικανικών εκμεταλλεύσεων σήμερα θεωρούνται οικογενειακές. Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες τάσεις δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την αγροτική δραστηριότητα, κάτι που σημαίνει ότι συχνότατα οι εκμεταλλεύσεις αυτές παραδίδονται σε χέρια τρίτων και καλλιεργούνται από αυτούς.

Καθώς η γη κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, πολλοί από τους νεότερους αποφασίζουν να αποστασιοποιηθούν πλήρως από αυτήν. Έτσι, εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα καταλήγουν να ανήκουν σε ανθρώπους που δεν είναι πλέον αγρότες και, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν υπήρξαν ποτέ.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 355 εκατομμύρια στρέμματα σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή σχεδόν το 40% όλων των γεωργικών εκτάσεων εκμισθώνονται από τους ιδιοκτήτες τους σε άλλους αγρότες. Σε κάποιες πολιτείες, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος, οδηγώντας σε συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα από ενοίκια.

Στις ΗΠΑ, πάνω από το 60% της συνολικής αγροτικής γης ανήκει σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Εντούτοις, μόλις το 2% αυτής θα πωληθεί σε ανθρώπους εκτός των μελών της οικογένειας των ιδιοκτητών τα επόμενα χρόνια. Οι περισσότερες εκτάσεις θα κληροδοτηθούν στην επόμενη γενεά, η οποία όμως συχνά εμφανίζεται πλήρως αποκομμένη από εκείνες.

Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, καθώς αποδεικνύεται ότι η γη δεν ανήκει πια στους ανθρώπους που έχουν πραγματικό μεράκι για αυτήν. Τον συγκεκριμένο «ρόλο» έχουν πλέον όχι οι ιδιοκτήτες, αλλά οι διαχειριστές…

Καμπανάκι κινδύνου για την απώλεια αγροτικής γης

Ανησυχητικός είναι ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται η καλλιεργήσιμη γη και τα αγροκτήματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πόρισμα του οργανισμού American Farmland Trust. Σε ένα περιβάλλον καλπάζουσας αστικοποίησης, η μέχρι πρότινος εύφορη αγροτική γη τεμαχίζεται και οικοδομείται σε αρκετές περιοχές κοντά σε αμερικανικές πόλεις, στο πλαίσιο της επέκτασης των κατοικιών ή των εμπορικών επιχειρήσεων.
Μέσα από τη μελέτη με τίτλο «Οι εκμεταλλεύσεις κάτω από την απειλή: Η κατάσταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των ΗΠΑ», ο οργανισμός προειδοποιεί: Η απώλεια της αγροτικής γης είναι μεγάλη και θα επιταχυνθεί εφόσον δεν ληφθούν μέτρα.

Οι βασικές διαπιστώσεις της έκθεσης:

  • Μεταξύ 1992 και 2012 χάθηκαν σχεδόν 31 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών γαιών, έκταση που ισοδυναμεί με το σύνολο της αγροτικής γης της πολιτείας Αϊόβα.
  • Χάθηκε σχεδόν η διπλάσια έκταση αγροτικής γης από ό,τι είχε υπολογιστεί σε προηγούμενες εκτιμήσεις.
  • Η επέκταση των αστικών περιοχών αντιπροσωπεύει το 59% της απώλειας. Η χαμηλής πυκνότητας οικιστική ανάπτυξη ή η οικοδόμηση κατοικιών σε αγροτεμάχια έως 20 στρεμμάτων αντιπροσωπεύει το 41%.

«Εάν η τάση των τελευταίων δύο δεκαετιών συνεχιστεί για τα επόμενα 20 χρόνια, η Αμερική θα αντιμετωπίσει ένα μέλλον με πολύ λίγες εκμεταλλεύσεις. Απαιτείται ανάληψη δράσης τώρα, διότι η απώλεια της αγροτικής γης είναι ανεπανόρθωτη», τόνισε ο πρόεδρος της AFT, John Piotti.

-Διαφήμιση-