Η αύξηση της ζήτησης για στραγγιστό γιαούρτι ευνοεί μακροπρόθεσμα τις τιμές στο αγελαδινό γάλα

Οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Γάλακτος της ΕΕ, η μέση τιμή παραγωγού στην ΕΕ των 27 ήταν τον Σεπτέμβριο 47,45 ευρώ/100 κιλά. Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2023, είχε διαμορφωθεί στα 43,39 ευρώ/100 κιλά και τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 54,53 ευρώ/100 κιλά.
Στην ίδια έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 16 Οκτωβρίου, η μέση τιμή παραγωγού νωπού αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν στα 53,3 ευρώ/100 κιλά, τρίτη υψηλότερη τιμή μετά την Κύπρο και τη Μάλτα. Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε διαμορφωθεί στα 51,02 ευρώ/100 κιλά και τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 58,12 ευρώ/100 κιλά.
Τα στοιχεία, που δημοσιεύει κάθε μήνα ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σχετικά με την πορεία του ισοζυγίου γάλακτος έχουν διαφορά ενός μήνα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο. Έτσι, η μέση τιμή αγελαδινού γάλακτος (παραγωγού) τον Αύγουστο του 2024 ήταν 52,19 ευρώ/100 κιλά, έναντι 52,16 τον Ιανουάριο του 2024 και 50,94 ευρώ/100 κιλά τον Αύγουστο του 2023.
Οι παραδόσεις στις βιομηχανίες, σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ, μειώθηκαν από τους 52.001 τόνους τον Αύγουστο του 2023 και 53.638 τον Ιανουάριο του 2024 στους 51.482 τον Αύγουστο του 2024. Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 είχαν παραδοθεί στις γαλακτοβιομηχανίες 430.472 τόνοι, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα 435.492 τόνοι.
Σε χαμηλά επίπεδα έχουν συγκρατηθεί οι ζωοτροφές
«Μιλάμε για μία αύξηση του μισού λεπτού στο κιλό», σχολιάζει στην «ΥΧ» ο τεχνικός διευθυντής της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Σταμάτης Μηλιούδης, και προσθέτει: «Το μόνο καλό είναι ότι κρατιούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα οι τιμές στα δημητριακά και τη σόγια».
Για τους επόμενους μήνες, η εκτίμηση του κ. Μηλιούδη είναι η εξής: «Περιμένουμε ανοδική τάση στις τιμές. Το πού θα φτάσουν θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα γάλακτος που έχουν οι Δυτικοευρωπαίοι παραγωγοί».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής ζώνης γάλακτος της βιομηχανίας Κρι Κρι, Στέργιος Τσιομπάνης, μιλώντας στην «ΥΧ», αποδίδει τη φετινή ανοδική τάση στις τιμές του φρέσκου γάλακτος σε δύο βασικούς παράγοντες: «Πρώτον, προκύπτει από την αυξημένη εποχική ζήτηση που υπάρχει κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στην εσωτερική αγορά και, δεύτερον, από την αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων στη διεθνή αγορά, όπως για παράδειγμα στην τιμή των ζωικών λιπαρών (βούτυρο). Ωστόσο, ήδη, αυτήν τη στιγμή, παρατηρείται η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης λόγω της χειμερινής περιόδου και, ταυτόχρονα, μία μικρή αποκλιμάκωση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο».
Αστάθμητοι παράγοντες και ανταγωνισμός
Ο κ. Μηλιούδης έθεσε και άλλη μία παράμετρο στην εξίσωση: «Τι θα γίνει αν μειωθεί κατά 30% το ζωικό κεφάλαιο στην Ολλανδία, προκειμένου να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων; Η αγελαδοτροφία είναι ένας κλάδος που θέλει πολλές επενδύσεις. Δεν μπορεί κάποιος να εισέρχεται ή να αποχωρεί εύκολα».
Οι πηγές της «ΥΧ» είναι ξεκάθαρες: Εδώ κι έναν μήνα, τρεις γαλακτοβιομηχανίες ψάχνουν να επεκτείνουν τη ζώνη γάλακτος, με επιπλέον παραγωγούς. Καμία από τις τρεις δεν είναι νεοεισερχόμενη, λέει η πηγή μας, εξηγώντας ότι, προς το παρόν, ο νέος παίκτης στην εγχώρια αγορά, είτε ως Berglandmilch είτε ως Desserta Hellas, δεν έχει προσεγγίσει Έλληνες αγελαδοτρόφους.
«Περιμένουμε ανοδική τάση στις τιμές. Το πού θα φτάσουν θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα γάλακτος που έχουν οι Δυτικοευρωπαίοι παραγωγοί»Σταμάτης Μηλιούδης, τεχνικός διευθυντής της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας
Στις 31 Ιανουαρίου του 2024, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη μελέτη της αγοράς αγελαδινού γιαουρτιού χωρίς γεύσεις είχε αποκαλύψει ότι «το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις πωλήσεις (βάσει αξίας), ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα, κατέχει η εταιρεία Κρι Κρι και ακολουθούν η ΦΑΓΕ και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Μικρό μερίδιο αγοράς, μεταξύ 0%-5%, κατέχουν οι εταιρείες Frieslandcampina, Numil, Κουκάκη, ΜΕΒΓΑΛ, Naabtaler, Εβροφάρμα, ΣΕΡΓΑΛ και Στάμου, μεταξύ άλλων».
Μακροπρόθεσμα, φαίνεται ότι η αγορά θα κινηθεί ανοδικά, κυρίως, λόγω των εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού. Σχετικά, ο κ. Μηλιούδης μάς λέει: «Υπάρχει μείωση παραγωγής, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, αλλά τον ίδιο καύσωνα είχαν και στην Ευρώπη. Βλέπουμε μία άνοδο της κατανάλωσης ειδικά στο γιαούρτι, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές στο στραγγιστό. Αυτό θα οδηγήσει σιγά-σιγά σε αύξηση της τιμής, μακροπρόθεσμα».
Πώς, όμως, διαμορφώνει την τιμή αγοράς από τον παραγωγό η Κρι Κρι, η μεγαλύτερη πλέον βιομηχανία ελληνικού γιαουρτιού; Σε αυτό απαντά ο κ. Τσιομπάνης: «Η τιμή αγοράς του γάλακτος συνδέεται με τη μέση τιμή του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και σε πολλές περιπτώσεις κινείται παράλληλα. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνει αύξηση περίπου 4%».
Το κριτήριο συνεργασίας παραγωγού – βιομηχανίας δεν είναι μόνο η τιμή
Για τον αν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών αναφορικά με την εύρεση νέων συνεργατών-παραγωγών, ο κ. Τσιομπάνης εξηγεί ότι «ο ανταγωνισμός είναι έντονος ανάμεσα στους μεταποιητές για τη συνεργασία με μια φάρμα. Τα κριτήρια επιλογής συνεργασίας με μια γαλακτοβιομηχανία από μεριάς κτηνοτρόφου πλέον δεν είναι μόνο η τιμή. Η γαλακτοπαραγωγή είναι μια επιχείρηση έντασης κεφαλαίου, που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και προηγμένη τεχνολογία. Οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι χρειάζονται σημαντική υποστήριξη για να είναι ανταγωνιστικοί σε μια απαιτητική αγορά και να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις τους και, κατά συνέπεια, τον κλάδο. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε πως η συνολική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα έχει διατηρήσει μια σταθερή πορεία, καθώς οι γαλακτοπαραγωγοί αναζητούν συνεχώς λύσεις για την αύξηση των παραδοτέων ποσοτήτων που απαιτεί η αγορά. Η Κρι Κρι, αναγνωρίζοντας αυτές τις ανάγκες, έχει προχωρήσει στη δημιουργία της πρώτης Ακαδημίας Γάλακτος στην Ελλάδα, σκοπός της οποίας είναι να προάγει την ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής γάλακτος μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας παρέχει υποστήριξη στους κτηνοτρόφους σε θέματα εκπαίδευσης, ανάπτυξης, πιστοποίησης και έρευνας».