Παρά τη σχετικά χαμηλή άμεση κατανάλωση, οι Ευρωπαίοι πολίτες καταναλώνουν υψηλή ποσότητα σόγιας εμμέσως, κυρίως λόγω της χρήσης της ως ζωοτροφής, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Με βάση έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της οργάνωσης, παρότι η άμεση χρήση σόγιας και σογιέλαιου για τρόφιμα ανέρχεται σε 3,5 κιλά ανά Ευρωπαίο πολίτη ετησίως, εκτιμάται ότι 55 κιλά σόγιας ενσωματώνονται στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως κρέατος, γαλακτοκομικών, αβγών και ψαριών εκτροφής.

Κατά την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παρασκευαστών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC), η σόγια κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη σύνθεση σύνθετων ζωοτροφών στην ΕΕ και τη Μ. Βρετανία, αντιπροσωπεύοντας το 29% της ακατέργαστης πρωτεΐνης για τη χρήση σε ζωοτροφές.

Η παραγωγή σόγιας έχει συνδεθεί με την εκτεταμένη εκχέρσωση παρθένων οικοσυστημάτων. Για το WWF, αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι συντελούν άθελά τους στην εξαφάνιση των δασών σε όλο τον κόσμο.

www.euractiv.com