Smart Droplets: Νέες τεχνολογίες φιλοδοξούν να μειώσουν κατά 40% τη χρήση χημικών σε καλλιέργειες μήλων και σιτηρών

Ταυτόχρονα, στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας κατά 15%
06/08/2024
4' διάβασμα
smart-droplets-nees-technologies-filodoxoun-na-meiosoun-kata-40-ti-chrisi-chimikon-se-kalliergeies-milon-kai-sitiron-328923

Τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας που πρόκειται να εφαρμοστούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ευρώπη αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή από το έργο Smart Droplets, με στόχο τη μείωση της χρήσης χημικών και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η Καλλιόπη Κουνάνη, ερευνήτρια στο αντικείμενο της γεωργίας ακριβείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και project manager του Smart Droplets, «το έργο αξιοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής για την αύξηση της παραγωγικότητας και την επίτευξη της βιωσιμότητας. Οι βασικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται περιλαμβάνουν την άμεση έγχυση χημικών (Direct Injection Spraying), τους ψηφιακούς διδύμους (Digital Twins) και τα αυτόνομα ρομποτικά συστήματα».

Πιο αναλυτικά, οι βασικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου, σύμφωνα με την κα Κουνάνη, είναι οι εξής:

✱ Ψηφιακοί Δίδυμοι (Digital Twins): Δημιουργούν εικονικά μοντέλα των καλλιεργειών, ενσωματώνοντας δεδομένα πραγματικού χρόνου και προσομοιώνοντας την ανάπτυξη των φυτών και την εμφάνιση ασθενειών.

✱ Αυτόνομα Ρομποτικά Συστήματα: Τα ρομπότ εκτελούν ψεκασμούς με υψηλή ακρίβεια και ασφάλεια, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές πλοήγησης και χαρτογράφησης.

✱ Σύστημα Άμεσου Ψεκασμού (Direct Injection Spraying): Επιτρέπει την ακριβή και ξεχωριστή εφαρμογή πολλαπλών χημικών, μειώνοντας τη σπατάλη και τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όπως λέει η ίδια, «οι τεχνολογίες αυτές θα εφαρμοστούν σε μηλεώνες στην Ισπανία και σε χειμερινά σιτηρά στη Λιθουανία, όπου υπάρχει υψηλή χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Στόχος είναι η μείωση της χρήσης χημικών κατά 40% και η αύξηση της παραγωγικότητας κατά 15%, συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ».

Η κα Κουνάνη συνεχίζει λέγοντας ότι «οι τεχνολογίες ψηφιακής γεωργίας έχουν μεγάλη σημασία για την αύξηση της παραγωγικότητας και την επίτευξη περιβαλλοντικά βιώσιμων στόχων. Μέσω αυτών των τεχνολογιών, οι αγρότες μπορούν να παρακολουθούν με ακρίβεια τις καλλιέργειές τους και να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες σε πραγματικά δεδομένα. Αυτό επιτρέπει τη μείωση της χρήσης χημικών, όπως λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν, επίσης, καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως το νερό και το έδαφος, και αυξάνουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής.

Συγκεκριμένα, οι τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στο έργο Smart Droplets, όπως οι Ψηφιακοί Δίδυμοι (Digital Twins), τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI) και τα ρομποτικά συστήματα, επιτρέπουν την ακριβή εφαρμογή χημικών και την προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες των καλλιεργειών».

Η τεχνητή νοημοσύνη και η γεωργία ακριβείας

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης στις πληροφοριακές και ψηφιακές τεχνολογίες επηρεάζει την ψηφιακή γεωργία, η ίδια επισημαίνει ότι «η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στις πληροφοριακές και ψηφιακές τεχνολογίες έχει σημαντική επίδραση στη γεωργία ακριβείας, γνωστή ως “Digital Farming”. Οι τεχνολογίες AI, όπως οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης και τα συστήματα αυτόνομης λειτουργίας, επιτρέπουν την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data) από τις καλλιέργειες, βελτιώνοντας την ακρίβεια των προβλέψεων και των αποφάσεων σχετικά με την καλλιέργεια και την προστασία των φυτών».

Και καταλήγει: «Μέσω της ανάλυσης δεδομένων από αισθητήρες πεδίου, δορυφορικές εικόνες και ιστορικά δεδομένα, τα συστήματα AI μπορούν να εντοπίζουν ανωμαλίες και να προβλέπουν την εξέλιξη των καλλιεργειών και την εμφάνιση απειλών. Αυτό επιτρέπει την έγκαιρη και στοχευμένη αντιμετώπιση προβλημάτων, μειώνοντας τη χρήση πόρων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπλέον, οι ψηφιακοί δίδυμοι (Digital Twins) δημιουργούν εικονικά μοντέλα των καλλιεργειών, επιτρέποντας προσομοιώσεις και δοκιμές διαφορετικών σεναρίων διαχείρισης».