Η διαδρομή του νέου αγρότη από τη Βρετανία στο Μαυρομμάτι Παμίσου

Με πτυχίο και μεταπτυχιακό στην αγροτική ζωή

Η διαδρομή του Κωνσταντίνου από τη Βρετανία στο Μαυρομμάτι Παμίσου

Σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία, έκανε μεταπτυχιακό, αλλά αποφάσισε να εγκαταλείψει την όποια σταδιοδρομία του και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία, έναν κλάδο ιδιαίτερα απαιτητικό, χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζει τίποτα για αυτόν. Δεν προέρχεται από αγροτική οικογένεια, δεν διέθετε γη, ξεκίνησε από το μηδέν και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να «στήσει» μια κτηνοτροφική μονάδα με παραγωγή τουλάχιστον δύο τόνους γάλα στο Μαυρομμάτι Παμίσου στη Μεσσηνία.

Ο 32χρονος Κωνσταντίνος Σελιτσιάνος αξιοποίησε το τελευταίο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών και δημιούργησε μια μονάδα 130 προβάτων, καλλιεργώντας παράλληλα αγροτικές εκτάσεις με ψυχανθή φυτά για να εξασφαλίσει την τροφή των ζώων του.

Όπως μας λέει, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν πολλές, καθώς η οικονομική ενίσχυση που έλαβε από το πρόγραμμα ήταν μικρή σε σχέση με τις απαιτήσεις για σταβλικές εγκαταστάσεις, ζωικό κεφάλαιο, τρακτέρ και πολλά άλλα.

«Στο πανεπιστήμιο μάς έμαθαν ότι, όταν μια οικονομία δεν πηγαίνει καλά, μπορεί να στηριχθεί μόνο από τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι ο τελευταίος που θα καταρρεύσει. Και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω», μας είπε χαρακτηριστικά.

Στα σχέδιά του, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι η επέκταση του στάβλου και του κοπαδιού του, καθώς και η δημιουργία τυροκομείου οικογενειακού τύπου και ενός κρεοπωλείου για να εμπορεύεται ο ίδιος τα προϊόντα που παράγει.

Στο ερώτημά μας σχετικά με το αν θα πρότεινε σε έναν νέο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Μόνο αν διαθέτει από πριν την κατάλληλη υποδομή. Εγώ δεν βρήκα τίποτα έτοιμο, με αποτέλεσμα να δυσκολευτώ πολύ. Να φανταστείτε ότι ακόμα περιμένω και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που προβλέπονταν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καθοδήγηση και στήριξη από κανέναν».