Η γεωργία στο έλεος των στοιχείων της φύσης

Ο απολογισμός του τυφώνα Οφηλία επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή

Η γεωργία στο έλεος των στοιχείων της φύσης
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τρεις νεκροί, περίπου 20.000 ιρλανδικά νοικοκυριά χωρίς νερό, 360.000 κατοικίες και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτροδότηση στην Ιρλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Βόρεια Ουαλία και τη Σκωτία, ολόκληρα χωριά στο σκοτάδι, πάνω από 600 ξεριζωμένα δέντρα, φθορές σε κτήρια και αυτοκίνητα, παρασυρμένες στέγες. Αυτός είναι ο απολογισμός του τυφώνα Οφηλία, με το εκτιμώμενο κόστος ζημιών για την Ιρλανδία, η οποία αντιμετώπισε το χειρότερο πρόσωπο της καταιγίδας, να ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια φωτογραφία που έγινε «viral» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεκάδες χιλιάδες μήλα έχουν δημιουργήσει ένα «κόκκινο χαλί» στο έδαφος ενός οπωρώνα στην ιρλανδική κομητεία Τιπερέρι, αποτυπώνοντας την ισχύ του φαινομένου. Οι σφοδροί άνεμοι έριξαν όλους τους καρπούς από τα δέντρα τους, ενώ η καταρρακτώδης βροχή διόγκωσε τα κοντινά ποτάμια, πλημμυρίζοντας το περιβόλι. «Το νερό της πλημμύρας μάζεψε όλα τα μήλα και, αφότου υποχώρησε, άφησε πίσω του ένα χαλί μήλων, σε ένα θέαμα που μάλλον δεν θα δω ποτέ ξανά», ανέφερε στο BBC ο φωτογράφος Jonathan Ryan.

-Διαφήμιση-

Καταστροφές για γεωργούς και κτηνοτρόφους

Βέβαια, τα στοιχεία της φύσης δεν έδειξαν το ίδιο γενναιόδωρο πρόσωπο στους περισσότερους παραγωγούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αγρότισσας Ann Elliot από την Κομητεία Κίλντερ, η οποία, μιλώντας στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTÉ, ανέφερε ότι έχασε τέσσερα από τα βοοειδή της από ηλεκτροπληξία, όταν εκείνα ήρθαν σε επαφή με ένα από τα πολλά ηλεκτροφόρα καλώδια, που είχαν «ξηλωθεί» από τους ανέμους, πέφτοντας στο έδαφος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki