Η Κεντρική Ευρώπη μετράει τις πληγές της από τον κυκλώνα «Μπόρις»

Συναγερμός έχει σημάνει σε Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία - Θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
16/09/2024
5' διάβασμα
i-kentriki-evropi-metraei-tis-pliges-tis-apo-ton-kyklona-boris-332111

Στο μάτι του κυκλώνα «Μπόρις» έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με την Τσεχία να επιβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για αποκατάσταση των ζημιών και την Πολωνία να ανακοινώνει ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και ενδεχομένως θα ενεργοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό έκτακτης ανάγκης.

Οι καταρρακτώδεις βροχές, μαζί με μεγάλες πλημμύρες, έχουν πλήξει σοβαρά την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και τη Ρουμανία, οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες με εκκενώσεις και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και σπίτια.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω του κυκλώνα «Μπόρις», ανήρτησε τα εξής στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ το απόγευμα της Κυριακής: «Έχω δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να προετοιμάσει κονδύλια για επείγουσα βοήθεια και ανακούφιση από τις πλημμύρες. Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα υποβάλει αίτηση για ευρωπαϊκή βοήθεια». Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον Πολωνό υπουργό Άμυνας να στείλει επιπλέον δυνάμεις στις πληγείσες περιοχές.

Πλημμυρικό κύμα

Πλημμύρες έχουν πλήξει το νότιο τμήμα τις Πολωνίας λόγω της έντονης βροχόπτωσης του Σαββατοκύριακου. Αρκετά φράγματα έσπασαν την Κυριακή, μεταξύ άλλων στις πόλεις Νίσα και Στρόνι Σλάσκι. Στρατιωτικά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχειρήσεων διάσωσης, απομακρύνοντας κατοίκους που αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο.

Αρκετοί ποταμοί, μεταξύ των οποίων ο Όντερ και ο Νίσα, υπερχείλισαν από τις όχθες τους, προκαλώντας πλημμύρες στην περιοχή. Το πλημμυρικό κύμα κατευθυνόταν προς την πόλη του Βρότσλαβ την Κυριακή, ωθώντας τις τοπικές αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις και να προετοιμαστούν για πιθανές ζημιές.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η άνοδος της στάθμης των υδάτων απειλεί σπίτια και υποδομές, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για τον περιορισμό των ζημιών και την προστασία των κατοίκων.

Ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από τις πλημμύρες καταγράφηκε στην πόλη Κλότζκο, όπως επιβεβαίωσε ο Τουσκ το πρωί της Κυριακής. Ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός RMF FM ανέφερε άλλο ένα πιθανό θύμα στην επαρχία της Σιλεσίας. Συνολικά, ο τραγικός απολογισμός των πλημμυρών που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Μπόρις στην Κεντρική Ευρώπη ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών σήμερα, Δευτέρα.

Σε σύγκριση με τις φονικές πλημμύρες που είχαν πλήξει την Κεντρική Ευρώπη το 1997, ο Τουσκ ισχυρίστηκε ότι αυτή η πλημμύρα ήταν πιο τοπική, αν και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνέπειες ήταν λιγότερο σοβαρές. «Άνθρωποι λένε ότι σε πολλά μέρη αυτό που βιώνουν είναι πιο σοβαρό από ό,τι το 1997», επεσήμανε.

Η Τσεχία είναι μια ακόμα χώρα που έχει πληγεί σοβαρά από τις πλημμύρες, με τη βορειοανατολική περιοχή να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Βλαντιμίρ Βλτσεκ, επικεφαλής της τσεχικής ομάδας διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Fire Rescue Service of the Czech Republic – FRS CR), ανέφερε ότι περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι είχαν εκκενώσει τις εστίες τους σε όλη τη χώρα, ενώ από την Κυριακή, περίπου 250.000 νοικοκυριά ήταν χωρίς ρεύμα.

Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πλημμυρών

Πολλές από τις χώρες που έχουν πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις ενδέχεται να ενεργοποιήσουν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε το 2001 και έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και 10 χωρών που συμμετέχουν, ώστε να βελτιωθεί η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση των καταστροφών. Έχει ήδη ανταποκριθεί σε πάνω από 700 αιτήματα για βοήθεια εντός και εκτός της ΕΕ.

Μετά από αίτημα βοήθειας μέσω του Μηχανισμού, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) κινητοποιεί βοήθεια ή εμπειρογνωμοσύνη. Ειδικές ομάδες και εξοπλισμός, όπως πυροσβεστικά αεροσκάφη, ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες, μπορούν να κινητοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για αποστολές.

Ο Τουσκ δεν διευκρίνισε αν σκοπεύει να ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού, αλλά η ανάρτησή του στο Χ είναι μάλλον ενδεικτική μιας τέτοιας πρόθεσης.

ΓΡΑΦΕΙ: