Ουγγαρία: Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν τους αγρότες

19/08/2024
2' διάβασμα
oungaria-i-xirasia-kai-oi-ypsiles-thermokrasies-plittoun-tous-agrotes-329670

Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής βιώνουν οι παραγωγοί στην καρδιά της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η υπερβολική ζέστη στην Ουγγαρία οδήγησε σε σοβαρή ξηρασία, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες της χώρας. Η Ουγγαρία υποφέρει εδώ και καιρό από υψηλές θερμοκρασίες και ακραίο καύσωνα, με ορισμένες περιοχές να αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε όλη την επικράτεια έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις, οι οποίες παρέμειναν σε ισχύ μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 18/8. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων, έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε φυτείες καλαμποκιού, ηλίανθου και ζαχαρότευτλων της χώρας. 

Σύμφωνα με το Αγροτικό Επιμελητήριο της Ουγγαρίας, οι εκτάσεις που έχουν υποστεί ζημιές από την ξηρασία αγγίζουν τα 75.000 στρέμματα, τα οποία όμως αυξάνονται κάθε εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές, μόνο στα χωράφια καλαμποκιού, ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ!

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα σύνορα του Δούναβη με το ποταμό Τίσα, στην Τρανσδανουβία, αλλά και σε άλλες περιοχές στη νότια και τη βορειοανατολική Ουγγαρία.

2024: Ρεκόρ θερμοκρασιών

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, φέτος τα κονδύλια της ΕΕ που είναι διαθέσιμα στο σύστημα μετριασμού των γεωργικών ζημιών της Ουγγαρίας, θα φτάσουν τουλάχιστον τα 87 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές στους αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2025.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι περισσότεροι από 11.000 παραγωγοί ασφάλισαν φέτος τις καλλιέργειές τους. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι η ζέστη θα συνεχιστεί για τουλάχιστον για ακόμη μια εβδομάδα, προκαλώντας περαιτέρω ζημιά στις ήδη προβληματικές σοδειές και ανεβάζοντας τις τιμές των προϊόντων.

Προβλήματα και στη Ρουμανία

Τα προβλήματα των Ούγγρων αγροτών έρχονται να προστεθούν σε αυτά των παραγωγών της Ρουμανίας, όπου η ξηρασία που έπληξε τη χώρα τον Ιούλιο κατέστρεψε τα χωράφια καλαμποκιού και ηλίανθου. Μάλιστα, η Ρουμανία υποφέρει από τις συνέπειες ενός από τους χειρότερους καύσωνες στην ιστορία της, με τους αγρότες να φοβούνται απώλειες έως και 90% του συνόλου των καλλιεργειών τους.