Ι. Μασούτης, Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ): Αναμένουμε από την κυβέρνηση πολιτικές για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η ελληνική οικονομία βίωσε πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια και, σε όλο τον αγώνα να τις ξεπεράσουμε, τα Επιμελητήρια ήταν στην πρώτη γραμμή και είχαν στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία. Πρέπει, δε, να επισημάνω ότι οι προτάσεις μας δεν έπεφταν στο κενό, αλλά τις περισσότερες φορές συνέβαλαν στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.
Σήμερα, η χώρα μας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες δείχνουν να αναγνωρίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της. Στην αναπτυξιακή αυτή πορεία, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του ΕΣΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας.
Τα Επιμελητήρια, και μιλάω με την ιδιότητα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ρόλου του συμβούλου της πολιτείας, συνεργάζονται στενά με τα αρμόδια υπουργεία, με τεκμηριωμένες προτάσεις, προκειμένου η χώρα μας να περάσει σε μια φάση ισχυρής και σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, στην οποία θα συμβάλουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.
Ενώ, όμως, η οικονομία μας βρίσκεται σε ανοδική πορεία, παρατηρούνται κάποια αρνητικά στοιχεία: Υπάρχει μια υστέρηση στη συμμετοχή της περιφέρειας στην ανάπτυξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε σχέση με το λεκανοπέδιο Αττικής. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση. Εμείς, ως επιμελητηριακή κοινότητα, θα συνεργαστούμε με τα αρμόδια υπουργεία για ανάληψη πρωτοβουλιών και ειδικά όσον αφορά τη διάθεση των αναπτυξιακών πόρων, που προανέφερα, προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η υστέρηση.
Στον τομέα της απασχόλησης, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η ανεργία στη χώρα μας μειώθηκε από 18% τον Δεκέμβριο του 2019 στο 10% τον Απρίλιο του 2024. Ωστόσο, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά άνεργο υπερτετραπλασιάστηκε στο 1ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Αυτή η τάση καταδεικνύει μια δυσκολία εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, που εμφανίστηκε διεθνώς μετά την πανδημία. Όμως, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε υποχωρήσει στο τέλος του 2023, στη χώρα μας συνέχισε, καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ. Η παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δημιούργησε αβεβαιότητα και, ανεβάζοντας το ενεργειακό κόστος, έφερε πληθωρισμό, το οποίο, όμως, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που ευτυχώς έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης.
Στην περιοχή μας, δραστηριοποιούνται μεγάλες ξένες επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, οι οποίες όχι μόνο έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά λειτουργούν και ως πόλος έλξης και άλλων ξένων επενδύσεων
Όπως κάθε χρόνο, η ΔΕΘ αποτελεί τον θεσμό στο πλαίσιο του οποίου γίνονται οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες και τίθενται οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, αναμένουμε από την κυβέρνηση πολιτικές για την ουσιαστική ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με: Φοροελαφρύνσεις, βελτίωση της πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δραστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, βελτίωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων οφειλών και επίσπευση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης.
Αναμένουμε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία, στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται να μεγαλώσει το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις και συνεργασίες. Με τον τρόπο αυτόν, οι επιχειρήσεις θα πετύχουν οικονομίες κλίμακος, καλύτερους όρους χρηματοδότησης και θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Τον Σεπτέμβριο, για ακόμη μια φορά, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στη Θεσσαλονίκη λόγω της ΔΕΘ.
Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η 88η ΔΕΘ έχει ως τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, μια χώρα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, που βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους πρώτους τρεις προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών.
Όσον αφορά την τοπική οικονομία, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει στενή συνεργασία με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διευθέτηση μιας σειράς θεμάτων, όπως π.χ. το κυκλοφοριακό, οι συγκοινωνίες, ο τουρισμός και, φυσικά, η ανάπτυξη.
Ως γνωστόν, στην περιοχή μας, δραστηριοποιούνται μεγάλες ξένες επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, οι οποίες όχι μόνο έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά λειτουργούν και ως πόλος έλξης και άλλων ξένων επενδύσεων. Αναφερόμενος, όμως, στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία των έργων υποδομής και συγκεκριμένα των έργων πρώτης προτεραιότητας, όπως:
- Η πολυαναμενόμενη λειτουργία του μετρό πρέπει να συμπληρωθεί με τις επεκτάσεις τόσο προς τα ανατολικά, όπου ήδη προχωράει, όσο και προς τα δυτικά, με στόχο να γίνει το έργο λειτουργικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης.
- Η σύνδεση του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και η δημιουργία του κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου και η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
- Η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης.
- Η ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης.
- Η ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, πέραν των έργων υποδομής, απαιτείται η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και, πιο συγκεκριμένα, πρωτοβουλιών, όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC.