ΙΛΙΟΝΗ: Φυτικά έλαια ψυχρής έκθλιψης από κουκούτσια σταφυλιού με ευεργετικές ιδιότητες
Η εταιρεία ΙΛΙΟΝΗ ιδρύθηκε το 2020 από τον αγρότη Χρήστο Τζελέπη, έχοντας δίπλα του ως τεχνικό σύμβουλο τον μηχανολόγο μηχανικό Δημήτρη Ζαϊτίδη, με έδρα την Αίγειρο Ροδόπης, στη Θράκη, με σκοπό την παραγωγή φυτικού ελαίου από κουκούτσια σταφυλιών με τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης. Η Ιλιόνη ήταν στη μυθολογία η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά της Τροίας, Πρίαμου, η οποία παντρεύτηκε τον βασιλιά της Θράκης, Πολυμήστορα.
Η ιδέα για το λάδι από κουκούτσια σταφυλιών γεννήθηκε μερικά χρόνια νωρίτερα, ύστερα από τη μελέτη πάρα πολλών δημοσιευμάτων από διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως του εξωτερικού, που αναδείκνυαν τις μοναδικές ιδιότητες του συγκεκριμένου λαδιού και το μεγάλο εύρος εφαρμογών του σε πολλούς τομείς (κοσμητολογία, φαρμακολογία, τρόφιμα). Σε αυτή την κατεύθυνση, βοήθησε και η ύπαρξη πολλών αξιόλογων οινοποιείων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
Κατασκευή καινοτόμων μηχανημάτων
Η πολύχρονη ενασχόληση του Χρήστου Τζελέπη με τη γεωργία και η διαθεσιμότητα μηχανημάτων και χώρων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία του Δημήτρη Ζαϊτίδη στη βιομηχανία και τις κατασκευές, οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα. «Κάναμε έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού διαχωρισμού του κουκουτσιού από τα στέμφυλα. Διαπιστώσαμε ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ανάλογο εγχείρημα, κατά συνέπεια διακρίναμε έλλειψη τεχνογνωσίας και εμπειρίας.
Η έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού στην αγορά μάς οδήγησε στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των δικών μας καινοτόμων μηχανημάτων και συστημάτων παραγωγής από τον Δημήτρη Ζαϊτίδη, με τις δικές μου ιδέες και υποδείξεις», σχολιάζει ο Χρήστος Τζελέπης, ο οποίος είναι ο χειριστής των εξειδικευμένων μηχανημάτων.
«Βάλαμε στοίχημα να πετύχουμε την παραγωγή ενός προϊόντος που να ξεχωρίζει για την ποιότητά του και να είναι εφάμιλλο ή καλύτερο των ξένων που κυκλοφορούσαν χρόνια στην αγορά», τονίζει.
Η έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού στην αγορά για τον διαχωρισμό του κουκουτσιού από τα στέμφυλα μάς οδήγησε στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των δικών μας καινοτόμων μηχανημάτων και συστημάτων παραγωγής
«Στην πορεία της παραγωγικής διαδικασίας καταλήξαμε στην κατασκευή ειδικών μηχανημάτων για την εξαγωγή του κουκουτσιού από τα στέμφυλα, το αυτόματο πλύσιμό του, το στέγνωμά του σε ειδικά κλειστά ξηραντήρια χαμηλής θερμοκρασίας και όχι έκθεση στον ήλιο και το προσεκτικό κοσκίνισμά του με ειδικά κόσκινα, ώστε η καθαρότητά του να προσεγγίζει το 100%», περιγράφει ο Χ. Τζελέπης.
Η παραγωγή ξεκίνησε πειραματικά με μικρές ποσότητες στέμφυλων. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και βελτιώσεις σε κάθε στάδιο της παραγωγής, με διαρκείς ελέγχους και αναλύσεις σε πιστοποιημένα εργαστήρια, κατάφεραν την παραγωγή του ελαίου με το όνομα ΙΛΙΟΝΗ.
Στις χρονιές που ακολούθησαν αποδείχθηκε ότι το τελικό προϊόν είχε σταθερά εξαιρετικά φυσικά χαρακτηριστικά, κερδίζοντας επάξια μεγάλη αποδοχή στην αγορά, ιδιαίτερα του εξωτερικού, που το κατέτασσαν μεταξύ των κορυφαίων ποιοτικά προϊόντων, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο μοναδικό κλίμα της Ελλάδας.
Πιστοποιημένο προϊόν
Ο κ. Τζελέπης σημειώνει πως, από την αυστηρή επιλογή των πρώτων υλών έως την παραγωγή του τελικού προϊόντος, κάθε στάδιο της παραγωγής είναι σύμφωνο με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στοιχείο που τους επέτρεψε να λάβουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις από τους αντίστοιχους φορείς. «Έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε στην αγορά προϊόντα από ελληνικές ποιοτικές πρώτες ύλες με μοναδικά χαρακτηριστικά», λέει.
Το επόμενο βήμα ήταν η παραγωγή και άλλων ελαίων (από καρύδι, αμύγδαλο κ.λπ.), πάντα με τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης. «Σήμερα, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που στην Ελλάδα είμαστε ενδεχομένως η μόνη εταιρεία με δυνατότητα καθετοποιημένης παραγωγής ελαίων από τα στέμφυλα μετά την οινοποίηση μέχρι την εμφιάλωση του τελικού προϊόντος. Ακολουθώντας αυστηρά πρότυπα παραγωγής και καινοτόμες τεχνικές, καταφέραμε να έχουμε ένα προϊόν με πολύ καλά και σταθερά χαρακτηριστικά», δηλώνει ο Χρήστος Τζελέπης.
Αλεύρι από κουκούτσι σταφυλιού και αμυγδάλου
Η εταιρεία αδειoδοτήθηκε και πιστοποιήθηκε από τη ΔΗΩ τον Αύγουστο του 2024 για την παραγωγή αλευριού από κουκούτσι σταφυλιού και αμυγδάλου, για χρήση στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελεί η αφαίρεση του ελαίου από την πρώτη ύλη, επιτυγχάνοντας την καλύτερη ποιότητα και την ευκολότερη χρήση.
Η ΙΛΙΟΝΗ προχωρά άμεσα στην παρασκευή των δύο νέων προϊόντων και εισέρχεται στον τομέα της αγροδιατροφής.
Πρόκειται για 100% φυσικό, ελληνικό έλαιο για την περιποίηση και την υγεία της επιδερμίδας.
Για αγορές και πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.ilioni.gr