Η μαύρη φακή Beluga των Γρεβενών

09/10/2024
2' διάβασμα
i-mavri-faki-beluga-ton-grevenon-334404

Μια λέξη που παραπέμπει στο γνωστό ψάρι του οξύρρυγχου Beluga, από το οποίο εξάγεται το γνωστό αυγοτάραχο, προσδίδει προστιθέμενη αξία σε ένα κοινό όσπριο την φακή. Όχι όποια κι όποια. Την μαύρη φακή.   

 

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, μέλος ομάδας καλλιεργητών  Καρπερού Δήμητρας, εξηγεί ότι πριν από κάποια χρόνια δοκίμασαν εάν ευδοκιμεί στα χωράφια τους, έκαναν πολύ δειλά τα πρώτα βήματα και τώρα καλλιεργούν πάνω από 500 στρέμματα. Ο σπόρος φαίνεται πως ήρθε στην Ελλάδα από τον Καναδά που φημίζεται για αυτό το προϊόν.

Η μαύρη φακή Beluga των Γρεβενών

Μια ομάδα επτά ατόμων ξεκίνησαν επίσης την παραγωγή της κόκκινης φακής και του μαύρου ρεβιθιού, το οποίο σύντομα θα διατίθεται από μικρά σούπερ-μάρκετ. 

Εκτός από σούπα η μαύρη φακή γίνεται σαλάτα με ποικιλία λαχανικών. Οι μαύρες φακές και τα μαύρα ρεβίθια είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και μέταλλα, καθώς και σε αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Η μαύρη φακή Beluga των Γρεβενών

Η καλλιέργεια της εν λόγω φακής έχει μέλλον στην Ελλάδα. Η τιμή της είναι ελάχιστα ακριβότερη από την κοινή φακή γύρω στο 20%. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τις εξαγωγές που αυξάνονται προς Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία κ.ά., ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το προϊόν έδειξαν από το Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Η μαύρη φακή Beluga των Γρεβενών

Οι φακές black Beluga πήραν το όνομα τους από το γεγονός ότι μοιάζουν ως προς το σχήμα χάντρας και το χρώμα με το χαβιάρι. Όσον αφορά το μαγείρεμα, διατηρούν το σχήμα και την υφή τους al dente. Έχουν μια λεπτή γεύση και είναι ιδανικές στο να απορροφούν άλλες γεύσεις. Ένα πιάτο χορταστικό και πιστοποιημένα βιολογικό.

Πηγή: ertnews.gr

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: