Παρέμβαση Νταράουσε για ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι
Στο δύσκολο φετινό τοπίο για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια παρεμβαίνει ο έμπειρος γεωπόνος, Μωχάμεντ Νταράουσε, με καίρια ανάρτησή του στο Facebook, ζητώντας να διατηρηθεί η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού σε υψηλά επίπεδα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη παραγωγή.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας είναι μονόδρομος, παρά το γεγονός ότι «συνεχίζουν οι χρόνιες αδυναμίες στη σχέση των μελών που χειρίζονται το προϊόν».
Και προσθέτει ως παράδειγμα την Ημαθία, αρχικά, όπου «ενώ τα βαμβάκια σε μεγάλο ποσοστό είναι έτοιμα για συλλογή, επειδή φυσούσε πολύ, οι παραγωγοί δεν μαζεύουν βαμβάκι, γιατί δεν θα έχει υγρασία, συνεπώς και βάρος». Από την άλλη σχολιάζει ότι «στη Θεσσαλία οι συλλεκτικές striper θα κάνουν τη δουλειά τους για περισσότερα κιλά, όπως πιστεύεται», αλλά με αυτές τις προϋποθέσεις, «πώς θα παραχθεί ευρωπαϊκό βαμβάκι καλής ποιότητας, για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας; Φαίνεται ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, για να φτάσουμε στον στόχο».
Βέβαια, ο δρ. Νταράουσε διευκρινίζει ότι «δεν ευθύνεται μόνο το ένα μέλος (σ.σ. της αλυσίδας παραγωγής) αλλά όλα τα μέλη μαζί. Αυτό ισχύει και για άλλα προϊόντα. Φαίνεται ότι το κύριο πρόβλημα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων είναι η έλλειψη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασιών μεταξύ των μελών που εμπλέκονται στη παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία. Επίσης, φαίνεται ότι τα σχέδια θα πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα από κάτω (βάση) και όχι από πάνω (κορυφή). Ψυχραιμία και ο θεός βοηθός», καταλήγει.
Αυτοψία στα Φάρσαλα
Πριν μία εβδομάδα, στις 27 Σεπτεμβρίου, ο δρ. Νταράουσε μαζί με τον έμπειρο γεωπόνο, Βαγγέλη Γεωργολόπουλο, έκαναν αυτοψία στα βαμβακοχώραφα της Οργάνωσης Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων (COTTON FARSALA) και διαπίστωσαν τα εξής: «Λόγω βελτίωσης του καιρού έχουμε μια βελτίωση της κατάστασης της καλλιέργειας, κυρίως σε εκείνους που κάνανε τις σωστές παρεμβάσεις με ρυθμιστές ανάπτυξης για αποφύλλωση και για ωρίμανση των καρυδιών, με τις σωστές δόσεις και στον κατάλληλο χρόνο. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν και λάθη στη χρήση τους .
Η κατάσταση της καλλιέργειας έχει μεγάλη ανομοιομορφία (εικόνες) από χωράφι σε χωράφι και περιοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα ακόμα και επιστημονικά, διότι υπάρχουν σύνθετοι παράγοντες, που επέδρασαν φέτος στην καλλιέργεια. Παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια στη Θεσσαλία, εκτός εξαιρέσεων, δεν ξεκίνησαν όπως στην Ημαθία. Ασυνήθιστο φαινόμενο να είναι πιο όψιμη η Θεσσαλία από τη βόρεια Ελλάδα.»