Η Σκωτία «ψηφίζει» παραμονή στην Ε.Ε.

Η Σκωτία «ψηφίζει» παραμονή στην Ε.Ε.

«Η Σκωτία θα παραμείνει “ενεργή εντός Ε.Ε.” συνεχίζοντας τις εμπορικές συναλλαγές με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, προς το συμφέρον των αγροτών». Τα παραπάνω δήλωσε την Τρίτη 28/6 ο υπουργός Γεωργίας της Σκωτίας, Fergus Ewing, τονίζοντας επίσης πως η πρώτη τη τάξη υπουργός της χώρας, Nicola Sturgeon θα εργαστεί για να διασφάλιση τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο F. Ewing στα πλαίσια του  Συμβούλιου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έλαβε χώρα την Δευτέρα και Τρίτη, 27 – 28 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο,  συναντήθηκε με ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, καθώς και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan κάνοντας γνωστό προς όλους πως η Υπουργός, κα. Nicola Sturgeon έχει επιβεβαιώσει ότι θα εργαστεί για να διασφάλιση τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη και θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που συνδέουν με την ΕΕ.

Στα πλαίσια του συμβουλίου στο Λουξεμβούργο ο κ. Ewing συναντήθηκε επίσης με τον εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης Λόρδο Gardiner, όπου συζήτησαν για την αλιευτική πολιτική.

Αναλυτικά η δήλωση του Fergus Ewing έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει σημαντική υποστήριξη στις αγροτικές περιφέρειες της Σκωτίας και είναι μια σημαντική αγορά για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας μας. Στο Συμβούλιο σήμερα, είχα την ευκαιρία να τονίσω ότι είμαστε ανοιχτοί για τις επιχειρήσεις και δουλεύουμε για να προστατεύσουμε τον ρόλο της Σκωτίας στην ΕΕ.

Είναι ζωτικής σημασίας ότι τα υπόλοιπα κράτη – μέλη αντιλαμβάνονται τη θέση της Σκωτίας στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων. Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση  να διασφαλίσουμε τους δεσμούς και τις σχέσεις μας όσον αφορά το εμπόριο».

Κυριάκος Λάμπρου