Η βιοενέργεια στην υπηρεσία… του ηλεκτρικού και της γεωργίας

Το φιλόδοξο εγχείρημα του CluBe Cluster Δυτικής Μακεδονίας

Μία πρωτοποριακή και φιλόδοξη πρωτοβουλία, που σκοπό έχει την προώθηση της βιοενέργειας στη Δυτική Μακεδονία µέσω της οργάνωσης και της συνεργασίας των εµπλεκόµενων φορέων (επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών φορέων), υλοποιείται από το 2014 στην περιφέρεια µέσω της ΜΚΟ CluBe.

Μέσα από τη συνεργασία αυτή, οι παραγωγές ηλεκτρικής – θερµικής ενέργειας αλλά και λιπασµάτων διοχετεύονται τόσο στο δίκτυο όσο και στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, προκειµένου να επωφεληθούν οι ντόπιοι παραγωγοί.

Οι συνεργάτες

Για το φιλόδοξο αυτό εγχείρηµα µίλησε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Ιωάννης Φαλλάς, τονίζοντας πως αποτελεί µια ΜΚΟ που έχει ως στόχο την προώθηση της αξιοποίησης της βιοµάζας για την παραγωγή βιοενέργειας. To Cluster, σύµφωνα µε τον κ. Φαλλά, συνεργάζεται µε 21 µέλη-εταιρείες, 12 φορείς, οργανισµούς, πανεπιστηµιακά και ερευνητικά ιδρύµατα και έχει σκοπό να συµβάλει στην καλύτερη επικοινωνία και οργάνωση όλων αυτών για την ανάπτυξη της βιοενέργειας. Επίσης, συνεργάζονται µε το Κέντρο Περιβάλλοντος της περιφέρειας.

«Κατά βάση, το µεγαλύτερο µέρος των εταιρειών και των φορέων είναι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι εταιρείες-µέλη συνεργάζονται µε παραγωγούς µόνο από την περιφέρειά µας. Εξετάζουµε ωστόσο την ένταξη και κάποιων εταιρειών εκτός Δυτικής Μακεδονίας, αλλά η απόφαση θα ληφθεί κατά περίπτωση και µε γνώµονα τις καινοτοµίες που εφαρµόζουν», επισηµαίνει ο διευθυντής του CluΒe.

Όλη η παραγοµένη ηλεκτρική ενέργεια από τους συνεργαζόµενους φορείς παρέχεται ήδη στο δίκτυο της περιφέρειας. Στόχος του Cluster επιπλέον, είναι η θερµική ενέργεια να καταλήγει στις εκµεταλλεύσεις και τα υπολείµµατα της διεργασίας να διοχετεύονται µε τη µορφή λιπασµάτων στις καλλιέργειες. Κάτι που ήδη έχει καταφέρει µία µονάδα από τον Νοµό Κοζάνης, στα πλαίσια της κυκλικής οικονοµίας.

Σύµφωνα µε έρευνες και µελέτες οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια του εξωτερικού, όπου συµµετέχει και το CluBe, σηµαντικός είναι και ο αντίκτυπος στις τοπικές οικονοµίες. «Για κάθε νέα µονάδα επένδυσης στον τοµέα του φυσικού αερίου, αν για παράδειγµα δηµιουργούνται 3 θέσεις εργασίας και στον τοµέα του πετρελαίου 2, στην παραγωγή βιοαέριου δηµιουργούνται 18», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαλλάς. Και καταλήγει: «Είναι σηµαντικό, επίσης, πως η ανεξέλεγκτη καύση γεωργικών υπολειµµάτων που πολλές φορές έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον θα µπορεί να περιοριστεί, καθώς αυτά θα µεταφέρονται προς επεξεργασία στις µονάδες παραγωγής βιοενέργειας».

Προοπτικές ανάπτυξης της βιοενέργειας

Εν αντιθέσει µε τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα καλύπτει το µικρότερο µέρος των αναγκών της µέσα από τη βιοενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η χώρα µας καλύπτει τις ανάγκες της µε βιοενέργεια µόλις για 27 ηµέρες τον χρόνο όταν ο µέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 66 ηµέρες το χρόνο, δηλαδή δυόµισι φορές µεγαλύτερος, ενώ υπάρχουν και χώρες που ξεπερνάνε τις 100 ηµέρες ανά έτος. «Σαν χώρα, θα πρέπει να παρακινηθούµε από αυτά τα παραδείγµατα, αφού τα περιθώρια ανάπτυξης του πεδίου της βιοενέργειας είναι τεράστια.

Τα µεγέθη ανάπτυξης βασίζονται κυρίως στην πρώτη ύλη και στο ανεξερεύνητο δυναµικό της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι υπάρχει µεγάλος όγκος δασικών υπολειµµάτων καθώς και υπολείµµατα βιοµηχανιών ξυλείας, ενώ, όπως σε όλη τη χώρα, υπάρχει µεγάλος όγκος γεωργικών και κτηνοτροφικών υπολειµµάτων», εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.