i2connect: Αναβαθμισμένες συμβουλές, για πιο παραγωγικούς αγρότες

Η ενδυνάμωση των ικανοτήτων των γεωργικών συμβούλων που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας για τη συν-δημιουργία καινοτομιών όπως π.χ. στο πλαίσιο του Μέτρου 16 («Συνεργασία»), είναι το αντικείμενο του προγράμματος του Horizon 2020, «i2connect».

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον καθηγητή του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρο Κουτσούρη, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Έμφαση στην κατάρτιση των εκπαιδευτών

Περιγράφοντας τα κύρια βήματα του έργου, ο καθηγητής του ΓΠΑ μας είπε: «Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο. Ολοκληρώνουμε την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά τη μεταφορά γνώσης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Στη συνέχεια, θα περάσουμε στο πρακτικό σκέλος, που περιλαμβάνει την εκπαίδευση μιας ομάδας εκπαιδευτών, που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν έναν αριθμό συμβούλων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούρη, θα εκπαιδευτούν συνολικά 50 εκπαιδευτές συμβούλων, εκ των οποίων οι πρώτοι δέκα τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ ο αριθμός των εκπαιδευόμενων γεωργικών συμβούλων θα φτάσει τους 600. Η πρώτη εκπαίδευση εκπαιδευτών θα γίνει στη Γερμανία. Για την Ελλάδα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «από την ομάδα των δέκα εκπαιδευτών που θα προκύψει, δύο προβλέπεται να είναι Έλληνες. Αυτοί αναμένεται να εκπαιδεύσουν περίπου 20 – 30 Έλληνες συμβούλους».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής των εκπαιδευόμενων από τη χώρα μας, ο ίδιος ανέφερε: «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στα ακριβή κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή. Θα απευθυνθούμε σε εταιρείες παροχής γεωργικών συμβουλών ή γενικότερα συμβούλους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ-“Δήμητρα”». Όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπεύθυνος του έργου, η εκτίμηση είναι ότι οι διαδικασίες εκπαίδευσης θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος. «Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των συμβούλων, θα παρακολουθείται-ενισχύεται για διάστημα έξι μηνών η εφαρμογή αυτών που διδάχτηκαν στην πράξη».

Άλλα σημαντικά στοιχεία του έργου είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούρη, η ανάδειξη καλών πρακτικών – παραδειγμάτων συνεργατικής καινοτομίας, για τις οποίες οι σύμβουλοι θα μπορούν να ενημερωθούν, πραγματοποιώντας ταξίδια σε διάφορους προορισμούς των χωρών των εταίρων. «Επίσης, ευελπιστούμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που να παραμείνει ενεργό και μετά την ολοκλήρωση του έργου και στο οποίο σύμβουλοι από όλη την Ευρώπη θα προτείνουν λύσεις στους συναδέλφους τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα οφέλη για τους αγρότες

Εξηγώντας τα προσδοκώμενα οφέλη και τις προοπτικές που ανοίγονται από το εν λόγω πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τους αγρότες ο ίδιος σημείωσε: «Όπως γνωρίζετε υπάρχει το Μέτρο 16 “Συνεργασία”, όπου πανεπιστήμια και πάροχοι συμβουλευτικών υπηρεσιών καλούνται να συνεργαστούν με παραγωγούς. Οι αγρότες έχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες και θέλουν υποστήριξη για να τις αναπτύξουν και να τις μεταφέρουν στην παραγωγή. Επίσης, μέσω του συγκεκριμένου Μέτρου υπάρχει η φιλοδοξία να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Αναβαθμισμένες συμβουλές, για πιο παραγωγικούς αγρότες

Το ενταγμένο στο Horizon 2020 έργο ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024. Ο προϋπολογισμός του είναι 5.000.000 ευρώ. Συμμετέχουν εταίροι (υπηρεσίες και εκπαιδευτικά κέντρα συμβούλων, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.) από 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται διακεκριμένοι φορείς, όπως η ένωση γεωργικών επιμελητηρίων της Γαλλίας, το ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen, ο ιρλανδικός εθνικός φορέας παροχής γεωργικών συμβουλών Teagasc και το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας.