Ο «Ιανός» μπλόκαρε τις αποζημιώσεις του 2017 σε αμυγδαλοπαραγωγούς

Θα καταβληθούν το 2021

Εξαντλήθηκε η υπομονή των αμυγδαλοπαραγωγών του Nομού Λάρισας, οι οποίοι μάταια, όπως αποδείχθηκε, ήλπιζαν ότι θα αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ μέσα στη χρονιά, για τη ζημιά που υπέστησαν το 2017 και από τον παγετό της 17ης Μαρτίου 2020, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών παραγόντων.

Έτσι, αντιπροσωπεία αμυγδαλοπαραγωγών του Αμπελώνα συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, Μιχάλη Λιόντο, ώστε να ενημερωθούν για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις, με τον δεύτερο να τους απαντά ότι «λόγω των καταστροφών του ‘‘Ιανού’’ 2020 και της κρατικής χρηματοδότησης, τα ΠΣΕΑ 2017 θα πληρωθούν μέσα στο 2021», ενώ δεσμεύθηκε το ταχύτερο δυνατό να περάσουν στο σύστημα οι εκτιμήσεις του παγετού του 2020, ώστε να πληρωθούν και αυτές το 2021.

Ανάλογη παρέμβαση για τις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών έκανε και ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, σε συνάντηση που είχε με τον υποδιοικητή του ΕΛΓΑ και τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ν. Λάρισας.

Μάλιστα, ο δήμαρχος στο περιθώριο της συνάντησης έθεσε και το θέμα της κοινοποίησης των πορισμάτων ΚΟΕ 2017 για τα ελαιόδεντρα, λαμβάνοντας ανάλογη απάντηση, ήτοι πως «η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός των δημιουργηθέντων -λόγω των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία- εκτεταμένων ζημιών, συνεπώς έχει δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις ζημιές».

Οι αμυγδαλοπαραγωγοί έθεσαν ξανά το αίτημα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνεται το 100% της ζημιάς από κάθε αίτιο και, τέλος, ζήτησαν να στηριχθούν με ΠΣΕΑ 2020, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αμυγδαλοπαραγωγοί, γιατί το κόστος της καλλιέργειας έχει εκτοξευθεί στα 350-400 ευρώ ανά στρέμμα, με πολύ προσωπική εργασία. Υπενθυμίζουν, δε, πως «το μόνο ποσό που εισέπραξαν ως αποζημίωση ζημιάς τα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι το ευτελές ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα ως ενίσχυση de minimis».