Ιαπωνία: Οι νεοφυείς επιχειρήσεις βάζουν την τεχνολογική καινοτομία στην καθημερινότητα των αγροτών

Από τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι το μάρκετινγκ που βασίζεται σε τεχνολογίες βάσης δεδομένων τύπου blockchain, η τεχνολογική καινοτομία αξιοποιείται όλο και περισσότερο στον αγροτικό τομέα της Ιαπωνίας. Οι Japan Times παρουσίασαν τις νεοφυείς επιχειρήσεις που ηγούνται αυτού του ρεύματος, με στόχο τη βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας και τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης βιομηχανίας.

Metagri-Labo: Μεταβαίνοντας σε μια νέα εποχή αυτοματοποιημένων και ψηφιακά ασφαλών συναλλαγών

Μεταξύ εκείνων που ασπάζονται την ψηφιακή τάση είναι η Metagri-Labo, μια κοινότητα που, από τον Μάρτιο του 2022, στοχεύει να συγχωνεύσει τον πρωτογενή τομέα με την ανθεκτική σε ψηφιακές απειλές τεχνολογία του blockchain, με σκοπό να αυξήσει το αγροτικό εισόδημα αναζωογονώντας παράλληλα την ύπαιθρο. Η ομάδα εργάζεται για να καταστήσει την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση –έναν όρο-ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ομότιμες οικονομικές αλληλεπιδράσεις με χρήση έξυπνων συμβάσεων– πραγματικότητα στον αγροτικό κλάδο έως το 2024.

Το λανσάρισμα του πρώτου «μη εμπορεύσιμου νομίσματος» (Non-Fungible Token – NFT) για τους αγρότες, δηλαδή ενός ψηφιακού πιστοποιητικού πνευματικής ιδιοκτησίας που αποθηκεύεται στην τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών (blockchain), έλαβε χώρα το 2022, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής αυτοματοποιημένων συναλλαγών μεταξύ χρηστών.

Ο λόγος για το συνεργατικό πρότζεκτ της Metagri-Labo με μια εκμετάλλευση καρπουζιών στην επαρχία Κουμαμότο, το οποίο οδήγησε στην έκδοση 20 περιορισμένης κυκλοφορίας «Metagri-Labo Suica Collection» NFT, τα οποία αντιστοιχούσαν σε πραγματικά καρπούζια και άλλα αγαθά/οφέλη που παραδόθηκαν σε όσους τα χρησιμοποίησαν.

Έκτοτε, η ταχέως διευρυνόμενη κοινότητα έχει εκδώσει παρόμοια γεωργικά NFT για τους παραγωγούς ντομάτας, σταφυλιού και ρυζιού. Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα αφορούν την πώληση μιας σειράς από NFT με θέμα τα εσπεριδοειδή, προκειμένου να υποστηριχθεί η αναζωογόνηση του Νακατζίμα, ενός νησιού στα ανοιχτά των ακτών του Νομού Εχίμε.

Tenchijin: Τεχνητή νοημοσύνη και δορυφορικά δεδομένα στην υπηρεσία του αγρότη

Μεταπηδώντας από τον κυβερνοχώρο στο διάστημα, η Tenchijin, μια startup της ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) με έτος ίδρυσης το 2019, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρους, προκειμένου να αξιολογήσει τη γη, με σκοπό τη βέλτιστη παραγωγή ρυζιού. Γνωστό ως Compass, το σύστημα αναλύει μεγάλα δεδομένα για να εντοπίσει τις ιδανικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές μεθόδους για την καλλιέργεια ρυζιού υψηλότερης ποιότητας σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αλλοιωμένο από την κλιματική αλλαγή.

Η τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση, «λαμβάνει υπόψη τα πάντα, από περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες έως τα επιτόπια χαρακτηριστικά της γης που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Tenchijin, Yasuhito Sakuraba.

Emi Lab: Ψεκασμός ακριβείας στο χωράφι με τη βοήθεια κινητών ρομπότ

Πίσω στη Γη, η startup Emi Lab με έδρα τον Νομό Ναγκάνο, ανέπτυξε ένα κινητό ρομπότ σε σχήμα κύβου για τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων κατά παραγγελία, με κάθε μοντέλο να κοστίζει περίπου 15.600 δολάρια. Τα τετράτροχα οχήματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους αγρότες σε βαριές εργασίες, ψεκάζουν αποτελεσματικότερα στο κάτω μέρος του φυλλώματος από ό,τι τα drones, ενώ μπορούν επίσης να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.

Αφού οριστεί μια διαδρομή, το ρομπότ οριοθετεί την πορεία του χρησιμοποιώντας GPS και κινείται με ρυθμό βαδίσματος. Τροφοδοτείται από επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και 100 λίτρα χημικού διαλύματος. «Θέλουμε να κάνουμε τα ρομπότ success story, ούτως ώστε οι αγρότες να είναι πρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουν», δήλωσε ο 43χρονος ιδρυτής της Emi Lab, Katsuto Arai.