Αυτό το άρθρο είναι 20 μηνών

ICIJ: «Μη βιώσιμες», παρά τις αιτιάσεις, οι αλυσίδες εφοδιασμού εκατοντάδων εταιρειών στις δασικές βιομηχανίες

12/03/2023
2' διάβασμα
icij-mi-viosimes-para-tis-aitiaseis-oi-alysides-efodiasmou-ekatontadon-etaireion-stis-dasikes-viomichanies-287527

Το δαιδαλώδες παγκόσμιο σύστημα που προορίζεται να καταπολεμήσει την καταστροφή των δασών και την κλιματική αλλαγή αποτυγχάνει σε ανησυχητικό βαθμό, όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), τιτλοφορούμενη Deforestation Inc.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι εκατοντάδες εταιρείες στη βιομηχανία δασικών προϊόντων έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες με προμηθευτές που κατηγορούνται για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή άλλες αδικοπραγίες, ακόμη και σε περιπτώσεις που τα προϊόντα τους είχαν πιστοποιηθεί ως «βιώσιμα». «Όλο το σύστημα στο οποίο βασιζόμαστε, οι πιστοποιήσεις γενικά δεν λειτουργούν», δήλωσε στο –συνεργαζόμενο με την ICIJ– Radio France ο Gregoire Jacob, σύμβουλος που εργάζεται στη βιομηχανία δασικών προϊόντων.

«Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα έχουμε πιο “ηθικά” προϊόντα. Μερικές φορές είναι αλήθεια, άλλες φορές είναι ψέμα». Σε συνεργασία με μια ομάδα 140 δημοσιογράφων από 29 χώρες, η ICIJ εξέτασε αρχεία επιθεωρήσεων, δεδομένα περιβαλλοντικών παραβάσεων και δικαστικές καταθέσεις που αφορούσαν εταιρείες σε τουλάχιστον 50 χώρες.

Δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ρεπορτάζ σε δασικές εκτάσεις ιθαγενών στον Δυτικό Καναδά, αποκαλύπτοντας εκτεταμένες αποψιλώσεις, ή εξερεύνησαν το καταστροφικό μονοπάτι της παράνομης υλοτομίας μέσα από τα κάποτε καταπράσινα δάση της Ρουμανίας. Επιπλέον, εστίασαν σε δέντρα που παράγουν τροπική ξυλεία, όπως το τικ, επιθεωρώντας παράγωγα εξαρτήματα σε πολυτελή γιοτ σε εκθέσεις σκαφών στο Φορτ Λόντερντεϊλ, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, ενώ έπειτα επισκέφτηκαν τις αποθήκες εμπόρων τικ στην Ινδία.

Ακόμη, έλεγξαν μύλους παραγωγής πέλλετ ξύλου στη Βόρεια Καρολίνα για να καλύψουν κάθε ίχνος της αλυσίδας εφοδιασμού των ενεργειακών εργοστασίων στην Ολλανδία. Τέλος, χρησιμοποίησαν drones για να καταγράψουν την ακριβή έκταση της αποψίλωσης των δασών σε Φινλανδία, Νότια Κορέα και Ινδονησία.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: