Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Εκπαίδευση των νέων στις «έξυπνες» τεχνολογίες

Ένα δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης στις «έξυπνες» τεχνολογίες γεωργικής παραγωγής υλοποιείται στην περιοχή της Τριφυλίας, στην ΠΕ Μεσσηνίας, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, απευθύνεται σε νέους και νέες που ασχολούνται ήδη ή πρόκειται να ασχοληθούν με την εφαρμογή συστημάτων και τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας.

Για το προφίλ των ατόμων που μέχρι τώρα έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, μας μίλησε ο Δημήτρης Βολουδάκης, υπεύθυνος εκπαίδευσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»: «Η περιοχή που επιλέξαμε για το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από την έντονη δραστηριότητα θερμοκηπίων και άλλων επιχειρήσεων υδροπονίας», σημειώνει ο κ. Βολουδάκης και προσθέτει: «Τα άτομα που εντάσσονται στο πρόγραμμα χαρακτηρίζονται από το πολύ καλό μορφωτικό τους επίπεδο, αφού έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Υπάρχουν άτομα που έρχονται και από άλλες επιστημονικές ειδικότητες, όπως πληροφορική, αναζητώντας νέα πεδία δράσης. Σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό επίπεδο, οι περισσότεροι προέρχονται, όπως ήταν αναμενόμενο, από τον χώρο των γεωπόνων ή εργάζονται σε τέτοιους χώρους, αλλά και άνεργοι».

Η εκπαίδευση γίνεται υπό την καθοδήγηση επιστημόνων με επαγγελματική εμπειρία στον κλάδο, τόσο από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, όσο και από την αγορά. Επικεφαλής της δράσης είναι οι Θωμάς Μπαρτζάνας και Σπύρος Φουντάς, αναπληρωτές καθηγητές του ΓΠΑ, μαζί με τον Αντώνη Παρασκευόπουλο, διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στη γεωργία ακριβείας, γιατί ήδη έχουμε αργήσει», ανέφερε ο κ. Μπαρζάνας και σημείωσε: «Ο παραγωγός δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να επιλέξει απλές εφαρμογές που θα τον οδηγήσουν στη μείωση του κόστους του νερού, των λιπασμάτων ή να κάνει πιο ορθολογική χρήση της φυτοπροστασίας».