Ηφαιστίωνας και Αστέριος Παπαγεωργίου: Ζυμαρικά ολικής άλεσης και τραχανάς βίγκαν από το ακριτικό Μπουραζάνι σε όλη την Ελλάδα

Η αγάπη για τη γη, τη φύση και πάνω από όλα για τον τόπο τους, το Μπουραζάνι Ιωαννίνων, έγινε η αφορμή για να χτίσουν από το μηδέν μία καθετοποιημένη μονάδα σιτηρών που διευρύνεται πλέον σε πολλά μέρη της Ελλάδας μέσω των προϊόντων που δημιουργούν. Ο λόγος για τον Ηφαιστίωνα και τον Αστέριο Παπαγεωργίου, δύο αδέλφια που ξεκίνησαν με τη βιολογική καλλιέργεια σιτηρών το 2002.

Σήμερα, είναι ανάμεσα στους λιγοστούς αγρότες μιας ακριτικής περιοχής κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι οποίοι έχουν καταφέρει με επιτυχία να εξελίξουν τη δραστηριότητά τους μεταποιώντας και προωθώντας τα προϊόντα τους. «Έχουμε καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο μεγαλώσαμε στο Μπουραζάνι, γιατί οι γονείς μας αποφάσισαν να μετακομίσουν εκεί μετά τη γέννησή μας.

«Δεν είχαμε καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή, καθώς διαθέταμε εργαστήριο με υφαντά, τα οποία τα έφτιαχνε η μητέρα μας και τα πουλούσε ο πατέρας μας. Μας έμαθαν, όμως, να αγαπάμε πολύ τη φύση και τον τόπο μας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ηφαιστίωνας.

Η απόφαση για τον αγροτικό τομέα

Ο ίδιος, ως ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέλφια, ήταν εκείνος που αρχικά αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης. «Είχα πάρει την απόφαση ότι θα ασχοληθώ με τον αγροτικό τομέα, έτσι λοιπόν, φοίτησα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και έπειτα επέστρεψα για να ξεκινήσω την καλλιέργεια των σιτηρών».

Η επαγγελματική πορεία του Αστέριου, αν και ξεκίνησε από διαφορετική αφετηρία κατέληξε και του ίδιου στην αγροτική παραγωγή. «Σπούδασα ηλεκτρολόγος, ωστόσο αποφάσισα να γυρίσω στο Μπουραζάνι και μαζί με τον αδελφό μου να εξελίξουμε την επιχείρηση, καθώς γνωρίζαμε ότι το μεταποιημένο προϊόν μπορεί να προωθηθεί πιο εύκολα, ειδικότερα στην περιοχή που βρισκόμαστε εμείς», αναφέρει ο Αστέριος.

Η εξέλιξη της αγροτικής επιχείρησης

Ξεκίνησαν, λοιπόν, με τη βιολογική καλλιέργεια σιτηρών και την παραγωγή ζωοτροφών, καθώς και την εκτροφή μικρού αριθμού προβάτων. Την περίοδο 2003-2004, αποφάσισαν να περάσουν και στη μεταποίηση. Όπως αναφέρει ο Ηφαιστίωνας, «η εξέλιξη της επιχείρησής μας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αν δεν υπήρχε η στήριξη των γονιών μας, καθώς μετατρέψαμε το εργαστήριο που διέθεταν για τα υφαντά σε εργαστήριο ζυμαρικών. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με μικρά μηχανήματα και πολλά πειράματα στην αρχή για να βγάλουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε».

Προϊόντα

Σήμερα, ο Ηφαιστίωνας και ο Αστέριος με τη βοήθεια των συζύγων τους, Σπυριδούλας και Μαρίνας αντίστοιχα, καλλιεργούν σε 250 στρέμματα μαλακό και σκληρό σιτάρι, καλαμπόκι και όσπρια, ενώ συνεχίζουν και με την εκτροφή των ζώων. Επίσης, παράγουν ζυμαρικά ολικής άλεσης, χυλοπίτες, τραχανά, τραχανά βίγκαν και άλευρα, τα οποία βγαίνουν από τον δικό τους πετρόμυλο.

Τα προϊόντα του «Αγροκτήματος Παπαγεωργίου», όπως ονομάζονται, διατίθενται σε όλη την Ελλάδα κυρίως σε ιδιώτες μέσω παραγγελιών, αλλά και σε καταστήματα λιανικής, κυρίως σε μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα. Λόγω της συμμετοχής τους σε εκθέσεις, η οικογένεια έχει καταφέρει να διευρύνει τις συνεργασίες που διαθέτει για την πώληση των προϊόντων της.

Όπως αναφέρει ο Αστέριος η εξέλιξη της επιχείρησης σε καθετοποιημένη μονάδα ήταν από την αρχή στα σχέδιά τους. «Όταν αποφασίζεις να ασχοληθείς με τον αγροτικό τομέα, βλέπεις και τις ανάγκες της περιοχής σου. Όταν ξεκινήσαμε, είχε αρκετό κόσμο που ερχόταν να επισκεφτεί την περιοχή. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είμαστε από τους τελευταίους αγρότες της περιοχής. Βρισκόμαστε 70 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα και 2 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Επομένως, γνωρίζαμε ότι, λόγω και της τοποθεσίας, δεν θα είχαμε κανένα όφελος αν καλλιεργούσαμε και πουλούσαμε τα σιτηρά. Το μεταποιημένο προϊόν ήταν πιο εύκολο να το προωθήσουμε».

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα δύο αδέλφια δεν σκέφτηκαν ποτέ να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως εξηγεί ο Ηφαιστίωνας. Αντίθετα, αφοσιώθηκαν στη βιολογική καλλιέργεια για να διατηρήσουν την περιοχή όσο πιο αγνή γίνεται χωρίς να επιβαρύνουν τα εδάφη και το νερό με υπολείμματα.

Επόμενα βήματα

Στα μελλοντικά σχέδια των αδελφών Παπαγεωργίου είναι να μπορέσουν να εξελίξουν και την παραγωγή τους, να αναπτύξουν το πελατολόγιό τους και να βρουν καινοτόμες ιδέες για τη δημιουργία ιδιαίτερων προϊόντων.