«Ηγέτιδες» στην αποψίλωση του Αμαζονίου οι εταιρείες κρέατος JBS και Cargill

Η ταχεία αποψίλωση των δασών και της φυσικής βλάστησης της Βραζιλίας για την παραγωγή σόγιας και βόειου κρέατος συνεχίζεται και μια νέα έκθεση της περιβαλλοντικής ομάδας Mighty Earth κατονομάζει τους υπαιτίους της βιομηχανίας τροφίμων με το μεγαλύτερο μερίδιο στη ζημιά. Αυτό, παρά τις δεσμεύσεις των σούπερ μάρκετ και των εταιρειών τροφίμων τα τελευταία χρόνια για τον τερματισμό της αποψίλωσης που σχετίζεται με τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο φορέας έθεσε στη δημοσιότητα το Soy & Cattle Deforestation Tracker, ένα σύστημα παρακολούθησης, που συνδέει τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις που ευθύνονται για την μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών και την εκκαθάριση της γης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και την πολύτιμη σαβάνα σεράδο, με τους μεγάλους εμπόρους σόγιας και τη βιομηχανία κρέατος. Με βάση το όργανο ιχνηλάτησης, η ομάδα κατέταξε τους δέκα κορυφαίους εμπόρους σόγιας και επεξεργαστές κρέατος στη Βραζιλία με βάση την έκταση, τη σοβαρότητα και την ανταπόκριση στην αποψίλωση των δασών και την αλλοίωση των οικοσυστημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Δύο κολοσσιαίες εταιρείες συσκευασίας κρέατος, η βραζιλιάνικη JBS και η αμερικανική Cargill ήταν αυτές που σημείωσαν την πιο κακή επίδοση, ούσες συνδεδεμένες με 425.380 και 612.600 στρέμματα αποψίλωσης αντίστοιχα.